Frailstate, Diet Sweets och Sonic Fuzz levererar en unik musikupplevelse i Centrala Arkansas

Är DIY (do it yourself) dött? Musikentusiaster har ställt den här frågan i flera år, men känslan är levande och stark i Centrala Arkansas, där tre lokala band – Frailstate, Diet Sweets och Sonic Fuzz – uppträdde tillsammans förra lördagen på den eklektiskt inredda Stickyz Rock ‘n’ Roll Chicken Shack i Little Rock. True to Arkansas style, each band varied starkly in ethos and energy, spanning from slouchy downtempo grooves to heavy rock to dreamy indie pop.

Det första bandet, Sonic Fuzz, har beskrivits som det perfekta bandet för en stoner-fest. Efter en stämning och knappt ett ord från sångaren Dalton Pabst, inledde gruppen sin framträdande med låten “Meteor”, en bouncy men avslappnad låt som epitomiserar tematiken och ljudlandskapet på deras senaste album “Melodies from Mars”. Albumet presenterar kärleken som ett outforskat universum och livet som något att omfamna istället för att kontrollera. “I needed your meteor crash / I’ll be okay with a meteor crash”, sjöng Pabst medan publiken nickade med.

Efter att Sonic Fuzz avslutat sin spelning, tog Diet Sweets scenen med storm. Bandet bestående av sångaren och gitarristen Suni Sweet, trummisen Deegan Anderson, bassisten Austin Reitz och leadgitarristen Brendan Bass visade alla upp imponerande skicklighet och bredd på sina instrument. Bandet har förmågan att ta sig själva på allvar, men Sweet’s charm och humor höll atmosfären lätt mellan varje låt.

Framförallt har Diet Sweets lärt sig att behärska uppbyggnad, pauser och explosiva avslutningar. Även om de ännu inte släppt någon inspelad musik så fick bandets strukturerade dynamik många att önska att de kunde texterna, särskilt under låtar som “Honey Suck”. Driven av ilska, ensamhet och hjärtesorg, bars texterna fram av exceptionellt välbehärskade trummor och gitarrer som växlade mellan intensiv tystnad och full kraft.

Dessa stunder av spänning karakteriseras av “en känsla av sorg som sväljer oss helt. Allt innan är bara en kupa som väntar på att svämma över på en fläckig matta”, förklarade Sweet på Instagram efter spelningen. Little Rock har all anledning att ha tro på Diet Sweets och kan se fram emot deras debutalbum som släpps i vår.

Efter deras spelning var det dags för Frailstate, vars scennärvaro och radiovänliga sound gör att det är lätt att bli förtjust i dem. Även om de inte är tillräckligt hedonistiska eller elektroniskt upptagna för att klassas som “indie sleaze”, så fångar deras pop-influerade rocklåtar den obändiga glädjen och bekymmerslösa energin som definierar genren, trots deras kärlekssjuka och mörkt introspektiva texter.

En förinspelad mjuk synthlinje inledde “Here We Are”, vilket garanterade en polerad och bekant framförande av en favorit hos fansen. Men mest minnesvärda var de stunder då de tonade ner spåren och lät gitarristerna ta plats. “Wonderland” förvandlades nästan bortom igenkännlighet, avklädd sin pop-overläggning för att lägga tyngd på de vackra rullande ackord som ackompanjerar den. Gitarristen Chance Wallace och basisten Bennie James förblev i konstant, fängslande rörelse under hela låten.

Gruppen har jämförts med The 1975 och The Weeknd när det gäller dansbarhet, men “Wonderland” och flera andra låtar blev omdefinierade för att passa in på spellistor med Slenderbodies och Tame Impala.

De låtar som höll fast vid sina originalinspelningar gjorde också starkt intryck, särskilt “One Missed Call from Miley Cyrus”, som förstärkte svekfulla känslor i deras tidigare låtar. Musiken tog över frontmannen Noah Nichols hela kropp när han böjde sig ner med ihopknipna ögon och lämnade sig åt passionen i sina texter, som om han upplevde känslorna för första gången.

Trots att Nichols kan gestalta Frailstates stämningar, så var han oändligt personlig. Mellan skämt som “Cheer if you’re having a good time … We need the validation, thank you”, snurrade han ofta runt med armarna utsträckta och skickade en smittande glädjevåg genom publiken.

Vanliga frågor (FAQs):

1. Vad är DIY (do it yourself)?
DIY står för “gör det själv” och används för att beskriva aktiviteter där personer skapar, bygger eller fixar något på egen hand istället för att anlita professionella.

2. Vilka band uppträdde tillsammans på Stickyz Rock ‘n’ Roll Chicken Shack i Little Rock?
De tre banden som uppträdde tillsammans var Frailstate, Diet Sweets och Sonic Fuzz.

3. Hur beskrevs Sonic Fuzz?
Sonic Fuzz beskrevs som det perfekta bandet för en stoner-fest. Deras senaste album “Melodies from Mars” har en bouncy men avslappnad låtstil som utforskar tematiken kring kärlek och livet.

4. Vad kännetecknar Diet Sweets?
Diet Sweets är ett band med imponerande skicklighet och bredd på sina instrument. De har lärt sig att behärska uppbyggnad, pauser och explosiva avslutningar. Även om de ännu inte har släppt någon inspelad musik så har de strukturerade dynamiken fått många att längta efter deras texter.

5. Vilken genre präglas Frailstate av?
Frailstate är ett band vars pop-influerade rocklåtar präglas av obändig glädje och bekymmerslös energi. Trots att deras texter är kärlekssjuka och mörkt introspektiva så kan de ändå locka lyssnare.

6. Vilka artister jämförs Frailstate med i termer av dansbarhet?
Frailstate jämförs med The 1975 och The Weeknd när det gäller dansbarhet. Vissa av deras låtar har också omdefinierats för att passa in på spellistor med Slenderbodies och Tame Impala.

7. Hur beskrivs frontmannen Noah Nichols från Frailstate?
Noah Nichols från Frailstate är oändligt personlig på scenen. Han gestaltar bandets stämningar samtidigt som han sprider glädje till publiken genom sina uppträdanden.

Relaterade länkar:
Frailstate
Diet Sweets
Sonic Fuzz