Vegansk choklad till stjärnorna på Oscarsgalan

En vegansk chokladmakare i en avlägsen skotsk hamnstad har skapat konfektyr som ska ges till kändisar på Oscarsgalan nästa månad. Fiona McArthur’s lyxchoklad kommer att delas ut till filmikoner som Bradley Cooper, Emma Stone och andra VIP-gäster under filmbranschens största årliga händelse. Varje nominerad i de olika kategorierna kommer att få en ask.

McArthur startade sin lilla chokladbutik i Campbeltown, västra Skottland, år 2019. Butiken fångade snabbt uppmärksamheten hos det företag som ansvarar för att fylla de värdefulla gåvopåsarna till Oscarsgalan. Först trodde hon att det var ett skämt.

Men efter att ha verifierat företaget online insåg hon att erbjudandet att fylla de tiotusentals dollar dyra gåvopåsarna för ceremonin den 10 mars var äkta.

“Det är otroligt! Jag kan fortfarande inte fatta det”, berättade hon för AFP från sin egen butik “Fetcha”.

“De bästa regissörerna, bästa manliga och kvinnliga skådespelare, biroller – de får alla en av mina askar. Jag är verkligen exalterad… det är fantastiskt!”, tillade hon.

McArthur älskar film och såg de flesta av de nominerade filmerna på sin lokala art-deco biograf, som öppnade 1913. Hon hade alltid en anteckningsbok med sig för att skissa ner idéer till de skräddarsydda askarna hon skulle skapa.

Hon designade sex olika veganska chokladbitar inspirerade av årets mest framträdande filmer. Till exempel liknar chokladen “Oppenheimer”, inspirerad av dramafilmen om atomfysikern, en eldboll. Den gula och orangea tryffeln har en hård skal med poppande godis inuti som exploderar i munnen. Den lämnar även en hetta på tungan.

Chokladen för den mörka komedin “Poor Things”, som är nominerad till 11 priser och handlar om en kvinnlig variant av Frankenstein, är inspirerad av portugisiska äggpajer. Inuti chokladen finns en krämfyllning med kanel på toppen för att ge den utseendet av en gräddbakelse.

Filmen “Barbie” representeras av en hjärtformad rosa choklad med smak av jordgubb och ros. Men hjärtformen är ganska ojämn, vilket speglar huvudkaraktärens resa från Barbieland in i den verkliga världen som inte är helt smidig, utan fylld med utmaningar, noterade McArthur.

För musikdramat “Maestro” om den legendariske amerikanske tonsättaren Leonard Bernstein skapade hon chokladbitar som efterliknar notstreck i kakaosmör. Hon präglade dem på chokladen och de innehåller även en salt- och pepparfyllning för att representera Bernsteins och hans fru Felicias separata, men sammanlänkade liv.

Martin Scorseses film “Killers of the Flower Moon” hedras med mörk choklad och karamellganache med små fläckar av lila, gul och grön färg.

Slutligen är “The Holdovers” återskapad som ett mörk chokladskal med körsbär- och glassfyllning.

Innan McArthur förseglar varenda chokladask och skickar dem till Los Angeles placerar hon en liten broschyr i varje ask där hon förklarar inspirationen bakom sina söta skapelser.

Det är en lång väg från hennes mors enkla kök i Campbeltown där hennes färdigheter finslipades till Tinseltown. En del av McArthurs attraktionskraft kan vara att hon driver sitt “lyxiga mikroföretag” med miljötänk och hälsomedvetenhet i frontlinjen.

Själv är hon vegan, och hon noterar att flera nominerade är veganer, inklusive Emma Stone och Paul Giamatti. Hon använder inte plast och lovar att plantera träd för varje beställning. Dessutom är hennes vegan- och glutenfria chokladprodukter gjorda med ekologiska och fairtrade-ingredienser i möjligaste mån, och hennes Oscarskreationer är alkoholfria.

McArthurs roll på Oscarsgalan har gjort henne känd i Campbeltown, och folk stannar henne på gatan för att gratulera. Såpass många har gratulerat henne att hennes butik, där hennes mamma hjälper till, inte längre kan möta den lokala efterfrågan på Oscarskollektionen.

“Vi beklagar, kollektionen för Oscars är slutsåld”, står det på en skylt i butiksfönstret. Utöver det har de placerat en liten röd matta och en skylt som säger: “Fetcha ska till Hollywood.”

En FAQ-sektion baserad på de huvudsakliga ämnena och informationen som presenteras i artikeln:

1. Vem är Fiona McArthur?
Fiona McArthur är en vegansk chokladmakare som äger en chokladbutik i Campbeltown, västra Skottland. Hon har skapat lyxig vegansk choklad som kommer att ges till kändisar på Oscarsgalan.

2. Vilka kändisar kommer att få Fionas choklad på Oscarsgalan?
Filmikoner som Bradley Cooper, Emma Stone och andra VIP-gäster kommer att få Fionas choklad på Oscarsgalan.

3. Hur många askar kommer varje nominerad att få?
Varje nominerad i de olika kategorierna kommer att få en ask med Fionas choklad.

4. Vilken inspiration har hon använt för att skapa chokladen?
Fiona har designat sex olika veganska chokladbitar inspirerade av årets mest framstående filmer, inklusive en chokladbit inspirerad av dramafilmen “Oppenheimer” och en annan inspirerad av filmen “Poor Things”.

5. Vilka värden och principer driver Fiona i sitt företagande?
Fiona driver sitt “lyxiga mikroföretag” med miljötänk och hälsomedvetenhet i frontlinjen. Hon är själv vegan och hennes chokladprodukter är vegan- och glutenfria. Hon använder inte plast och planterar träd för varje beställning. Dessutom använder hon ekologiska och fairtrade-ingredienser i möjligaste mån.

6. Vilka utmaningar har Fiona mött med efterfrågan på Oscarskollektionen?
På grund av den stora efterfrågan på Oscarskollektionen i hennes butik i Campbeltown har Fiona tvingats att säga att kollektionen är slutsåld och inte längre tillgänglig.

Key terms/jargon definitions:

– Lyxchoklad: Högkvalitativ och exklusiv choklad.
– Vegansk: En diet som utesluter användning av animaliska produkter.
– Oscarsgalan: Filmbranschens största årliga händelse där pris delas ut till framstående filmer och filmskapare.
– VIP-gäster: Mycket viktiga personer som är inbjudna till en speciell händelse.
– Ask: En förpackning som innehåller choklad eller andra godsaker.
– Gåvopåsar: Påsar som innehåller presenter eller gåvor.
– Art-deco: En designstil som blomstrade på 1920- och 1930-talen med geometriska mönster och starka färger.
– Vegan- och glutenfri: Produkter som inte innehåller några animaliska produkter eller gluten.
– Fairtrade: En certifiering som garanterar att producenter får rättvis betalning och att inga barnarbete eller giftiga kemikalier används.
– Alkoholfri: Produkter som inte innehåller alkoholhaltiga ingredienser.

Suggested related links:
Fetcha – Länk till Fionas egen chokladbutik.
Oscars – Länk till Oscarsgalans officiella webbplats.