En unik syn på Askonsdagen och Alla hjärtans dag

Sedan antikens Rom har vissa kristna varje år burit en fläck av aska på pannan under Askonsdagen, också känd som Trettondedagen. Kyrkor runt om i världen firar en speciell mässa eller gudstjänst denna dag. Kyrkans präster ritar ett kors på församlingsmedlemmarnas pannor med aska. För många markerar ceremonin början på en botperiod som slutar på påskdagen.

Askonsdagen infaller i år på Alla hjärtans dag, den 14 februari. Hur känner prästerna inför några chokladaskar eller sockerhjärtan? Istället för att citera en biskop, kan vi säga att prästerna betraktar detta som ett unikt sammanträffande och kanske uppmuntrar de sina församlingsmedlemmar att fira Alla hjärtans dag dagen innan.

Vad är Askonsdagen och vem observerar den? Askonsdagen är en kristen helgdag 46 dagar före påskdagen. Enligt kristen tro tillbringade Jesus 40 dagar med att fasta i en öken innan han anlände till Jerusalem fem dagar innan hans korsfästelse.

Inom några kristna samfund fungerar Askonsdagen som en påminnelse om mänsklig mortalitet, och den markerar också början på fastan, en period av självuppoffring. Liknande Jesus 40 dagar i öknen avstår kristna från något de tycker om under fastan.

Flera kristna trosinriktningar firar Askonsdagen, inklusive katoliker, lutheraner, metodister och några presbyterianer.

Varifrån kommer askan? Enligt den kristna tron, när Jesus anlände till Jerusalem veckan för sin korsfästelse tog människorna emot honom genom att vifta med palmblad på ett festligt sätt. För att hedra händelsen, varje år, på söndagen före påsk, behandlar kyrkor runt om i världen sina församlingsmedlemmar med välsignade kors tillverkade av palmblad. Traditionellt bränns de palmblad som blir över och blir till aska som sedan används på nästa års Askonsdag.

När är Askonsdagen 2024? I år sammanfaller Askonsdagen med Alla hjärtans dag. Senast Askonsdagen inföll på Alla hjärtans dag var 2018. Askonsdagen varierar varje år eftersom datumet fastställs utifrån en månkalender. Dagen är vanligtvis antingen i februari eller mars.

Vad kan man äta på Askonsdagen? Under medeltiden, när kyrkliga regler var lagar på många platser, fick man inte äta kött eller något djurderivat som ägg, mjölk och smör. Men idag är reglerna mer lättsamma. Det är främst ett personligt beslut för följare av vissa kristna trosinriktningar, även om den katolska kyrkan är mer strikt.

Romersk-katolska ärkebiskopsdömet Philadelphia uppger att det inte finns något undantag från att fasta mellan två lätta måltider och en vanlig måltid för katoliker i åldrarna 18 till och med sin 59:e födelsedag på Askonsdagen och Långfredagen, två av kyrkoårets heligaste dagar, eller från kravet att personer över 14 år avstår från att äta kött på Askonsdagen och fredagarna under fastan.

Det betyder inte att en person som följer kyrkans riktlinjer inte kan njuta av en bit choklad eller en dessert under måltiden på Askonsdagen för att fira att det också är Sankt Valentins dag.

Följande FAQ-sektion är baserad på de huvudsakliga ämnena och informationen som presenteras i artikeln.

1. Vad är Askonsdagen och vem observerar den?
Askonsdagen är en kristen helgdag som observeras 46 dagar före påskdagen. Den firas av flera kristna samfund, inklusive katoliker, lutheraner, metodister och några presbyterianer.

2. Varifrån kommer askan?
Enligt kristen tro tillverkas askan av palmblad som används i firandet av Jesu ankomst till Jerusalem före hans korsfästelse. Palmbladen bränns och blir till aska som sedan används under Askonsdagen.

3. När är Askonsdagen 2024?
Askonsdagen varierar varje år, men 2024 infaller den inte på Alla hjärtans dag.

4. Vad kan man äta på Askonsdagen?
Under medeltiden var det förbjudet att äta kött och djurderivat, men dagens regler är mer lättsamma. Detta är främst ett personligt beslut för följare av vissa kristna trosinriktningar, även om den katolska kyrkan är mer strikt. Enligt Romersk-katolska ärkebiskopsdömet Philadelphia är det tillåtet att fasta mellan två lätta måltider och en vanlig måltid för katoliker i vissa åldersgrupper på Askonsdagen och Långfredagen. Det finns också krav på att avstå från att äta kött på Askonsdagen och fredagarna under fastan.

Nedan följer några länktips till besläktade sidor:

Svenska kyrkan
Katolska kyrkan i Sverige
Metodistkyrkan

Vänligen observera att länkarna endast går till huvuddomänerna för att undvika felaktiga länkar. Vänligen leta upp de specifika sidorna och underdomänerna för mer specifik information.