Edie Ceccarelli Celebrates Her 116th Birthday with a Parade in Willits

I den lilla staden Willits i norra Kalifornien har födelsedagen för Edie Ceccarelli – den äldsta personen i USA – blivit lite av en helgdag. Även om hon är väl över 100, brukade hon ordna enorma födelsedagsfester på en lokal eventlokal eller på ett seniorcenter och bjuda in hela staden. Men de senaste åren har staden tagit över och ordnat en parad till hennes ära.

På söndagen, för Ceccarellis 116: e födelsedagsfest, hade en vinterstorm i regionen stängt av vägar och fällt träd. Men regnet avtog precis i tid. Utanför väntade lokala tjänstemän på henne med en proklamation som hedrade ett långt och väl levat liv.

Den lokala hundrastaren, tillsammans med cirka 15 hundar, öppnade paraden för henne, följt av brandkåren, sopbilen och en rad bilar smyckade med serpentiner och ballonger. En trio av mustaschprydda lokala musiker serenaderade henne med gitarrer. Några små barn lämnade blommor och handgjorda kort där de önskade henne en glad födelsedag.

Vid 116 år har Ceccarelli blivit mycket långsammare. Och även om hon ibland förlorar kontakten med verkligheten på grund av demens, var hon glad att lära sig att alla var där för henne. “Åh!” sa hon, medan hennes vårdare rättade till hennes tröja och hjälpte till att fräscha upp hennes läppstift – L’Oréal True Red.

Hon vinkade åt gruppen av fotografer och filmare. Efter cirka 10 minuter i sin födelsedagsparad blev hon för kall och trött och behövde gå tillbaka in. Men de utsmyckade bilarna fortsatte att komma.

Ceccarelli har fått den sällsynta utmärkelsen som superhundraåring, en person som har levt över 110; hon är den näst äldsta personen i världen. Hon föddes och växte upp bland de höga sekvojaträden här i Willits, som tidigare var en timmerstad. Nästan alla i staden känner till henne.

Efter paraden väntade en skara släktingar och vänner utanför för att träffa henne och gick sedan in en efter en tills ingen mer fick plats. “Hon är en sådan del av samhället. Så det är som att tredje, fjärde, femte generationen firar henne”, sa Evelyn Persico, 83, en släkting till familjen. Men det finns en bitterhet i firandet. “Många av hennes människor har gått bort. Så många av hennes gamla vänner är borta”, sa hon.

Hon föddes som Edith Recagno i Willits den 5 februari 1908, det år då Henry Ford introducerade Model T. Hon var äldst av sju syskon och växte upp med italienska invandrarföräldrar som själva levde in i sina 90-tal. Hennes far arbetade inom timmerindustrin och sålde en kort period matvaror och förnödenheter från en hästdragen vagn. Hon tog examen från skolan 1927 och några år senare gifte hon sig med sin barndomskärlek Elmer “Brick” Keenan, som sedan arbetade som typesättare för tidningen Santa Rosa Press Democrat. Paret adopterade en dotter, Laureen, som sedan fick tre egna barn.

Efter sin mans död gifte hon om sig med Charles Cecarrelli i fyra år innan han dog. Nu har Ceccarelli överlevt alla sina närmaste familjemedlemmar.

2012 förlorade hon sin långvariga vän och danspartner Ed Burton när hon var 104 år gammal. Men hon var inte redo att sluta dansa. Så hon skickade ut ett brev i den lokala tidningen. “Jag, Edith Ceccarelli, skulle vilja fortsätta dansa, precis som min nu bortgångne vän och danspartner Ed Burton, som jag saknar mer än ord kan beskriva”, skrev hon. “Jag letar efter en danspartner. Att dansa håller dina lemmar starka. Vad är trevligare än att hålla en vacker dam i sina armar och dansa en vacker vals eller tvåsteg tillsammans? Prova det, du kommer att gilla det.” Hon undertecknade med sitt telefonnummer.

Ett par personer svarade, men inget klickade riktigt. “Jag försökte dansa med henne ett par gånger”, sa hennes kusin Chuck Persico, 79. “Men jag kunde inte hänga med.”

Till slut, vid 109 års ålder, flyttade hon till Willits Holy Spirit Residential Care Home, en liten anläggning för äldre där hon bor tillsammans med fem andra äldre. Kusiner och vänner besöker henne, och hennes vårdare hjälper henne att hålla läpparna röda och naglarna målade (vanligtvis körsbärsröda).

Persico, en av Ceccarellis närmaste förtrogna, arbetar nu med hennes vårdteam. De kom på idén att ordna en parad för henne under covid-19-pandemin – det var ett sätt att fira henne, men på ett säkert avstånd.

Många frågar henne, hennes vänner och hennes familj vad hemligheten är till hennes långa liv. Är det allt dansande? Eller bara bra italienska gener? Är det den friska luften i norra Kalifornien eller närheten till regionens storslagna, gamla sekvojaträd?

Hennes vanliga svar är: “två fingrar rött vin” och att sköta sina egna affärer.

Världens äldsta person – María Branyas Morera – har sagt något liknande. Branyas, som bor i Spanien men också föddes i Kalifornien, skrev i en tweet förra året att hennes hemlighet var “ordning, lugn, bra kontakt med familj och vänner”. “Jag har faktiskt anpassat det också”, sa Taylor Day, 29, en av Ceccarellis yngsta släktingar. “Ett glas rött vin och lycka.”

En FAQ-sektion baserad på huvudämnena och informationen som presenteras i artikeln:

Q: Vem är Edie Ceccarelli?
A: Edie Ceccarelli är den äldsta personen i USA och näst äldst i världen vid 116 års ålder. Hon är välkänd i sin hemstad Willits, Kalifornien.

Q: Vad brukade hon göra för att fira sin födelsedag?
A: Hon brukade ordna stora födelsedagsfester och bjuda in hela staden till en lokal eventlokal eller ett seniorcenter.

Q: Vad hände på hennes 116:e födelsedag?
A: Trots att en vinterstorm hade stängt av vägar och fällt träd i området, ordnade staden en parad till hennes ära. Lokala tjänstemän hedrade henne med en proklamation för ett långt och väl levat liv.

Q: Vem deltog i paraden till hennes ära?
A: Lokala hundrastare, brandkåren, sopbilen, musiker och bilar smyckade med serpentiner och ballonger deltog i paraden.

Q: Hur känner Ceccarelli sig om att bli firad?
A: Trots att hon är 116 år och långsammare nu, var hon glad att alla var där för henne. Hon är medveten om att människorna är där för att fira henne.

Q: Vad hände efter paraden?
A: En skara släktingar och vänner väntade utanför för att träffa henne och gick sedan in en efter en tills ingen mer fick plats.

Q: Vilka är några av hennes tidigare livshändelser?
A: Edie Ceccarelli föddes 1908 i Willits. Hon gifte sig två gånger och har överlevt alla nära familjemedlemmar. Hon adopterade en dotter och har sedan tre barnbarn.

Q: Vad var hennes förlust och begäran när det gäller dans?
A: Hon förlorade sin vän och danspartner Ed Burton när hon var 104 år, och skickade sedan ut ett brev i den lokala tidningen där hon letade efter en ny danspartner. Dans var något hon älskade och ville fortsätta med.

Q: Varför ändrades hennes boende till Willits Holy Spirit Residential Care Home?
A: Vid 109 års ålder flyttade hon till detta vårdhem där hon nu bor tillsammans med fem andra äldre. Det hjälper henne med vård och att hålla läpparna röda och naglarna målade.

Q: Vad är hemligheten till hennes långa liv enligt henne själv?
A: Hennes vanliga svar är “två fingrar rött vin” och att sköta sina egna affärer. Hon betonar också betydelsen av ordning, lugn och god kontakt med familj och vänner.

Relaterade länkar:
Willits Holy Spirit Residential Care Home (Willits Holy Spirit Residential Care Homes officiella webbplats)
Santa Rosa Press Democrat (tidningen Santa Rosa Press Democrat)