Utforska Japans söta underverk: Chokladfabriker och konstfulla desserter

Bilden av Willy Wonkas domän möter verkligheten på ett autentiskt sätt. En rundvandring på Royce Cacao and Chocolate Town börjar med en rekonstruktion av Sydamerikas regnskog. Regnbågsfärgade kakaopods hänger från den frodiga undervegetationen och en verklig torkställning visar besökarna hur man flyttar de värdefulla bönorna mellan solig perfektion och skydd mot regnet.

Royce-fabriken importerar den här ätbara guldresursen från Amazonas till sitt öhem på Hokkaido i Japan. Sponsrat av JFOODO, en avdelning inom den nationella exportministeriet, vågade vår resegrupp sig in i den fantastiska världen efter att ha blivit eskorterade till Sapporo Central Market klockan 5 på morgonen i en karavan av taxibilar. Vi hade tillbringat dagen i en dimma av ära: whiskydestilleri, Michelin-star sushi och nu chokladstaden.

Virtuella dräkter klädde oss i hygieniska kläder som matchade chokladmakarnas, innan vi vågade oss igenom luftslussen som rengör varje besökare genom att blåsa bort damm och skräp. Bortom detta hade vi utsikt över fönstergallerierna som dök ner i den lysande chokladmaskinens slingrande drift. En surround-teater placerade oss i första parkett på montagebandet – en vildare åktur än förväntat, särskilt när skärmen delades för att avslöja en arkad med chokladtema spel och pussel. Vi sprang tyvärr förbi dessa och nerför en lång korridor med vintageförpackningar och godisaskar för att nå juvelen i kronan: en chokladtillverkning.

När vi hade maskerat oss och satt på oss hårnät tog en dam i skinande blå kläder oss med sig till arbetsborden med gourmet-toppning: hela nötter, jordgubbsfluff och alla möjliga sorters strössel. Jag dekorerade min smältande platta med ränder av allt möjligt. Ett superkylband förvandlade det flytande guldet till ätbar konst på bara några minuter. Den läckra lenheten i nylagt choklad går inte att beskriva – det fanns ingen fråga om att lämna den till efterrätt. På samma sätt gör souvenirbutiken med sina bord fulla av skattkistor och mjukglasskoner att man glömmer alla tankar på att förstöra middagen.

Jag nöjde mig med Royces signaturgodis: chokladöverdragna potatischips.

Miraklet slutade inte när vi lämnade Hokkaido för Sendai, en region norr om Tokyo. I en souvenirbutik nära Ishinomaki-viken fördjupade vi oss i en isig chark av glassmaker både klassiska och excentriska, precis den mix som man inte förväntar sig att hitta någon annanstans än i Japan. Enligt min regel att alltid beställa den mest ovanliga rätten på menyn valde jag en skål med glass smaksatt med gräshoppor och en annan märkt “くじら” – val.

På bussresan tillbaka dök jag in i mitt lager av glass och uppskattade de mörka chokladbitarna formade som insekter som dekorerade glasskålen med gräshoppsmak. (En ägare till en glassbar som följde med på resan hade varnat för att gräshoppssmak faktiskt inte smakar särskilt mycket. Den används främst i rätter för att tillföra proteinpulver.)

Valsmaken överraskade mina smaklökar. Bitar av vad som måste ha varit valkött trådade genom grädden och skapade en smaklig sötsalt blandning som var oväntat tilltalande. Jag slickade med eftertanke upp den sista droppen och jämförde den underbara udda smaken med den oklanderligt vaniljsmakande glassen som serverades till oss på Koiwai Farm. Vi tackade personligen leverantörerna av denna fina glass vid deras egna bostäder, herrarnas silkeslena huvuden lutande frågande över sina stallbackar med bländande ögon.

Bilden är kredit: Kittie Helmick

Den vinterkalla februarinatten hindrade oss inte från att äta i oss våra glassar. På samma sätt stod jag i kö utan att tveka på Parfaiteria beL i Tokyo. En enkel idé, utövad med flärd, denna sena café serverar inte bara glassar utan mästerverk: konstfulla arrangemang av glass, gelé, godis, frukt, maräng, kakor och allt otänkbart i intrikata skulpturer av söta fantasier. Jag beställde den speciella sakuravarianten till ära för körsbärssäsongen – som inte skulle komma förrän i april, men som redan hade skapat en stämning som en julafton. Lätta rosa kronblad drev förbi på menyer, restaurangfönster och in i macaronerna som krönte min parfait.

Ett mönster av svartad bambu omramade verket och pistageglassen vilade vid hjärtat. På menyn erbjöds även en blandning av vinterröda citrusfrukter, ihjulade med mandariner, och en Princess Belle Edition, där hennes blygsamma profil var gjord i mörk choklad ovanpå en balklänning av bitter orange. En vardagskväll långt efter klockan tio väntade vi över en halvtimme på att få sitta, så bokningar rekommenderas starkt.

Jag besökte Parfaiteria precis vid Shinagawa Station, en plats full av livlig stadsmiljö på kvällen. Japans ungdomar promenerar i minikjolar och kraftigt sulkande plattformsstövlar, föredrar monokromt eller kontrasterande svart på vitt och klär sig matchande: en trio vänner eller ett par på träff i matchande nyanser.

En FAQ-sektion baserad på de huvudsakliga ämnena och informationen som presenteras i artikeln:

1. Vad är Royce Cacao and Chocolate Town?
Royce Cacao and Chocolate Town är en chokladfabrik och besöksattraktion på Hokkaido i Japan där besökare kan utforska och lära sig om chokladtillverkning.

2. Varifrån importerar Royce-fabriken sin kakaoböna?
Royce-fabriken importerar kakaobönor från Amazonas i Sydamerika.

3. Hur kan besökarna se chokladtillverkningen?
Besökarna kan se chokladtillverkningen genom att besöka fabrikens produktionsområde och titta på den lysande chokladmaskinens drift genom fönstergallerierna.

4. Vilka är några av aktiviteterna som besökarna kan delta i?
Besökarna kan delta i aktiviteter som att dekorera sin egen chokladplatta med olika toppningar och smaka Royces signaturgodis, såsom chokladöverdragna potatischips.

5. Finns det andra besöksattraktioner i närheten av Royce Cacao and Chocolate Town?
I närheten av Royce Cacao and Chocolate Town finns det också en souvenirbutik med glassutbud av både klassiska och excentriska smaker.

6. Vilka är några av de ovanliga glassmaksvarianterna?
Några av de ovanliga glassmaksvarianterna inkluderar glass smaksatt med gräshoppor och glass smaksatt med valkött.

7. Finns det någon annan plats som rekommenderas för glassälskare?
Det rekommenderas att besöka Parfaiteria beL i Tokyo, där man kan avnjuta konstfulla arrangemang av glass och andra sötsaker.

8. Hur kan man boka ett besök på Parfaiteria beL?
Det rekommenderas att göra en bokning på Parfaiteria beL i förväg då det kan vara hög efterfrågan på platser.

Suggested related links to main domain:
Royce Cacao and Chocolate Town (Royce Cacao and Chocolate Town’s officiella webbplats)
Parfaiteria beL (Artikel om Parfaiteria beL)