Tysk inverkan på sötsaksindustrin i QC

Sötsaksälskare och historieentusiaster har nu möjlighet att utforska den rika kulturarvet av choklad och sötsaker i Quad Cities-området. Den tysk-amerikanska kulturcentret i Davenport kommer att vara värd för utställningen “Söta frestelser: Tysk inverkan på QC:s sötsaksindustri” från den 3 mars till den 19 maj. Utställningen kommer att undersöka olika chokladtillverkare i området och deras tyska påverkan.

Historien om choklad sträcker sig över 5000 år tillbaka i tiden. Kakaoträdet är infödd i Amerikas tropik, medan kakaobönan först domesticerades för över 5300 år sedan i det som nu är sydöstra Ecuador av Mayo-Chinchipe-kulturen. Ursprungligen serverades choklad som en besk dryck, blandad med kryddor eller majspuré. I Mesoamerika ansågs det vara afrodisiakum och gav drickaren styrka. Idag kallas dessa drycker “Chilate” och tillverkas av lokalbefolkningen i södra Mexiko och de nordliga länderna i Centralamerika (El Salvador, Guatemala och Honduras).

Efter att chokladen introducerades i Europa på 1500-talet tillsattes socker och den blev populär i samhället, först bland de härskande klasserna och sedan bland gemene man. Under 1900-talet ansågs choklad vara essentiell i den ration som tilldelades amerikanska soldater under krigstider.

Idag produceras ungefär två tredjedelar av världens kakaoböna i Västafrika, med Elfenbenskusten som största producent med en total skörd på 1 448 992 ton. Ghana, Nigeria och Kamerun är andra västafrikanska länder bland de fem största kakaoproducerande länderna i världen. Precis som många producenter inom livsmedelsindustrin påverkas enskilda kakaobönder av volatila världsmarknader. Priset kan variera mellan $945 och $5 672 per ton på bara några år och medan investerare kan sälja sina kakaoinnehav vid behov, kan enskilda bönder inte öka produktionen eller överge träden i samma utsträckning. Endast tre till fyra procent av “kakaofutures”-kontrakt som handlas på kakao-marknaden slutar fysiskt i leverans av kakaobönor. Varje år köps och säljs det sju till nio gånger mer kakao på börserna än vad som faktiskt existerar.

Utställningen “Söta frestelser: Tysk inverkan på QC:s sötsaksindustri” på den tysk-amerikanska kulturcentret kommer att vara öppen från den 3 mars till den 19 maj. Besökare kan njuta av utställningen under de ordinarie öppettiderna tisdagar till lördagar kl. 10-16 och söndagar kl. 12-16. Inträdet till utställningen är gratis med vanlig museientré på $3-5. Mer information finns tillgänglig genom att ringa (563) 322-8844 och besöka GAHC.org.

En FAQ-sektion baserad på huvudämnena och informationen som presenteras i artikeln:

1. Vad handlar utställningen “Söta frestelser: Tysk inverkan på QC:s sötsaksindustri” om?
Utställningen fokuserar på olika chokladtillverkare i Quad Cities-området och deras tyska påverkan.

2. Vad är historien bakom choklad?
Historien sträcker sig över 5000 år tillbaka i tiden. Ursprungligen kommer kakaoträdet från Amerikas tropik och kakaobönan domesticerades för över 5300 år sedan. I Mesoamerika ansågs choklad vara en afrodisiakumdryck och den gav även styrka till drickaren.

3. Var produceras majoriteten av världens kakaobönor?
Ungefär två tredjedelar av världens kakaobönor produceras i Västafrika, med Elfenbenskusten som den största producenten.

4. Hur påverkas enskilda kakaobönder av de volatila världsmarknaderna?
Enskilda kakaobönder påverkas av prisvariationer på världsmarknaden. Priset per ton kakaobönor kan variera drastiskt på bara några år, vilket gör det svårt för bönderna att öka produktionen eller överge träden.

5. Hur många procent av “kakaofutures”-kontrakt som handlas på marknaden slutar faktiskt med leverans av kakaobönor?
Endast tre till fyra procent av “kakaofutures”-kontrakt som handlas på marknaden leder till fysisk leverans av kakaobönor. Till exempel köps och säljs det sju till nio gånger mer kakao på börserna än vad som faktiskt finns.

Suggested Related Links:
Tysk-Amerikanska Kulturcentret i Davenport
Choklad – Wikipedia