Rasgulla: A Tale of Two Origins

Rasgulla, a beloved Bengali sweet, has long been a subject of debate regarding its origins. While it is widely considered a Bengali delicacy, there are those in Odisha who vehemently contest this claim. According to food lovers and historians from Odisha, the rasgulla actually originated in the city of Puri, evolving from a sweet known as Khira Mohana. Scholars from the Jagannath temple have even provided written evidence of the centuries-old tradition of offering rasgulla as bhog to Goddess Laxmi.

However, Bengali historians and food experts have fiercely contested this claim for years. They argue that there were no references to cheese-based sweets in India before the 17th century and that milk-based sweets were predominantly made with Mawa. The introduction of cheese-based sweets is believed to have occurred much later, influenced by Portuguese travelers in the region. They also argue that offering chhena (spoiled milk) to deities would be sacrilegious. Bengali food experts credit the invention of rasgulla to Nobin Chandra Das, who experimented for years before introducing this new variety of sweet in 1868. The popular packaged rasgullas sold under the brand name of K C Das rasgullas are actually made by Nobin Chandra Das’s descendants.

To honor Nobin and promote Bengal’s claim of authenticity, the government of West Bengal has been celebrating the Rosogolla Utsob (Rasgulla Festival) annually since 2017. Interestingly, the Indian Space Research Organisation (ISRO) is even developing dehydrated rasgullas for future space missions.

When it comes to obtaining Geographical Indication (GI) status for the rasgulla, both West Bengal and Odisha were unwilling to relinquish their claims. Eventually, the Registry Office of India decided to honor both claims. In 2017, West Bengal was granted GI status for Bengali Rosogolla, and in 2019, Odisha received the GI tag for Odisha Rosogolla after presenting evidence of distinct origins, textures, and tastes.

Now, it is up to the consumers to judge which variety they find better and more authentic. Differentiating between the two varieties may not be easy for everyone, but true rasgulla connoisseurs can discern the nuances in texture and taste. Currently, the Bengali variety is predominantly found in Hyderabad. Ultimately, the success of both varieties will depend on the preferences of the customers. In the end, it is the customer who reigns supreme in any business, especially in the food industry.

Frågor och svar om Rasgulla

Varifrån härstammar rasgulla?
Rasgulla, en älskad bengalisk sötsak, har länge varit föremål för debatt angående dess ursprung. Medan det allmänt betraktas som en bengalisk delikatess finns det de i Odisha som häftigt motsätter sig detta påstående. Enligt matälskare och historiker från Odisha härstammar rasgulla faktiskt från staden Puri, där den utvecklades från en sötma som kallas Khira Mohana. Forskare från Jagannath-templet har till och med lämnat skriftligt bevis för den århundrade gamla traditionen att erbjuda rasgulla som bhog till gudinnan Laxmi.

Har Bengali experter protesterat mot detta påstående?
Ja, bengaliska historiker och matexperter har länge protesterat mot detta påstående. De hävdar att det inte fanns några referenser till ostbaserade sötsaker i Indien före 1600-talet och att mjölk-baserade sötsaker i huvudsak tillverkades med Mawa. Införandet av ostbaserade sötsaker tros ha skett mycket senare och influerades av portugisiska resenärer i regionen. De argumenterar också för att det skulle vara högst hädiskt att erbjuda chhena (sur mjölk) till gudar. Bengali matexperter tillskriver uppfinningen av rasgulla åt Nobin Chandra Das, som experimenterade i flera år innan han introducerade denna nya sort av sötsak år 1868. De populära förpackade rasgullas som säljs under varumärket K C Das rasgullas tillverkas faktiskt av Nobin Chandra Das ättlingar.

Hur hyllar Västbengal och främjar sin äkthets anspråk?
För att hedra Nobin och främja Västbengals anspråk på äkthet har regeringen i Västbengal firat Rosogolla Utsob (Rasgulla Festival) årligen sedan 2017. Intressant nog utvecklar även Indian Space Research Organisation (ISRO) dehydrerade rasgullas för framtida rymduppdrag.

Vilken status fick rasgulla inom Geografisk Indikation (GI)?
Både Västbengal och Odisha var ovilliga att ge upp sina anspråk när det gällde att få Geografisk Indikation (GI)-status för rasgulla. Till slut bestämde Indiens registerkontor att erkänna båda anspråken. 2017 fick Västbengal GI-status för bengaliska Rosogolla, och 2019 fick Odisha GI-stämplingen för Odisha Rosogolla efter att ha presenterat bevis på distinkta ursprung, konsistenser och smaker.

Hur bedömer man vilken variant som är bättre och mer äkta?
Nu är det upp till konsumenterna att bedöma vilken variant de föredrar och anser vara mer äkta. Det kan vara svårt för alla att skilja på de två varianterna, men riktiga rasgulla-kännare kan urskilja nyanser i konsistens och smak. För närvarande finns den bengaliska varianten framförallt i Hyderabad. I slutändan beror framgången för båda varianterna på kundernas preferenser. I slutändan är det kunden som styr över allt företagande, särskilt inom livsmedelsbranschen.

Viktiga termer och definitioner

– Rasgulla: En söt bengalisk delikatess.
– Khira Mohana: En sötma från staden Puri som tros ha utvecklats till rasgulla.
– Bhog: Offermat som erbjuds till gudinnan Laxmi.
– Mawa: En ingrediens som används för att göra mjölk-baserade indiska sötsaker.
– Chhena: Sur mjölk som används vid tillverkning av rasgulla.
– Geografisk Indikation (GI): En status som erkänner att en viss produkt har särskilda kvaliteter, ursprung och rykte baserat på en viss geografisk plats.

Relaterade länkar
kcdasweets.com: Officiell webbplats för K C Das rasgullas.
isro.gov.in: Officiell webbplats för Indian Space Research Organisation (ISRO).