Oobli revolutionizes the sweetener industry with its innovative fruit-based protein

Oobli, en mattech-startup från Kalifornien, har godkänt från FDA för sin sockeralternativ Oubli Sweet Protein som framställs genom precision fermentation. Ingrediensen utnyttjar västafrikanska frukter för att skapa en sockeralternativ som inte påverkar blodsockernivåerna eller tarmhälsan.

Känd för sina chokladprodukter och isté, har Oobli nu fått statusen Generally Recognized as Safe (GRAS) i USA efter att ha fått ett godkännande från FDA. Detta gör företaget till det första att få en godkänd sockeralternativ framställd genom precision fermentation.

Oobli Fruit Sweet Protein, eller brazzein som den vetenskapligen kallas, betraktas nu av FDA som säker att använda som sötning i livsmedel och drycker. Detta kommer att ge Oobli – tidigare känd som Joywell Foods – möjlighet att expandera sin närvaro som en tarmfrisk och diabetesvänlig sockeralternativ som tilltalar konsumenter som är missnöjda med de negativa hälsoeffekterna av traditionella sockerersättare som stevia eller aspartam.

“Oobli förändrar framtidens sötma genom användning av söta proteiner som ersättning för traditionellt rörsocker och andra alternativa sötningsmedel som aspartam, sukralos, stevia och erytritol”, säger Oobli:s grundare och teknikchef Jason Ryder.

VD Ali Wing tillägger: “Det ‘ingen frågor’ brevet från FDA är ett ytterligare bevis på den starka potentialen som söta proteiner har att störa vårt globala beroende av socker och alternativa sötningsmedel.”

Varför sockeralternativ är viktiga

I genomsnitt äter amerikaner 17 teskedar socker varje dag, vilket är mycket högre än det dagliga rekommenderade intaget. Detta har ökat under det senaste århundradet, med uppskattningar från 2021 som visar att intaget av socker och artificiella sötningsmedel har ökat med 53% sedan 1909. Samtidigt har utgifterna för socker ökat med 4% från nivåerna före pandemin fram till december 2022.

En av de negativa effekterna har varit överutnyttjandet av sockerrör, vilket har fört dem upp på listan över de 10 sämsta grödorna globalt sett. Men kanske den mest påtagliga effekten är relaterad till hälsan. Socker är en ingrediens med högt kaloriinnehåll och bidrar till USA:s fetmaepidemi, som drabbar 42% av befolkningen. Samtidigt har över 11% av amerikanska konsumenter typ 2-diabetes.

Men det finns tecken på att inställningen till socker förändras. En undersökning från 2023 med över 1 000 amerikaner utförd av International Food Information Council (IFIC) visade att 72% av amerikanerna försöker undvika eller begränsa sockerintaget, med fokus på att minska tillsatt socker. För cirka två av fem deltagare var detta för att gå ner i vikt eller undvika att gå upp.

Sockeralternativ utgör en marknad på 7 miljarder dollar, men många av de alternativ som Ryder nämnde ovan är kontroversiella. Aspartam, till exempel, klassades som en möjlig cancerframkallande av WHO förra året, medan erytritol kopplas till ökad risk för hjärtsjukdomar och stroke. I IFIC-undersökningen trodde bara 15% av deltagarna att aspartam var säkert, jämfört med 44% som ansåg det som osäkert. Det är därför inte överraskande att fler personer föredrar vanligt socker framför sockeralternativ med lågt eller inget kaloriinnehåll.

Vissa start-ups försöker ändra på det. Supplant Foods, som tillverkar bra socker av växtfibrer, och Zya, som omvandlar fiber till socker, är bara några exempel. Andra fokuserar dock på brazzein, ett sött protein som finns i den västafrikanska frukten Oubli. Några av företagen som arbetar med detta inkluderar Cweet, Sweegen, Novel Foods Group och såklart Oobli.

Människor i Västafrika har ätit Oubli i åratal och beskriver det som “så sött att det får barnen att glömma sin moders mjölk”, enligt Oobli. Brazzein sägs vara mellan 500 och 2 000 gånger sötare än sackaros, men på grund av platsernas avlägsenhet är det för närvarande inte möjligt att skörda tillräckligt för storskalig produktion.

Här kommer precision fermentation in i bilden. Oobli, som har samlat in totalt 31,9 miljoner dollar i finansiering, isolerar de gener som är ansvariga för söta proteiner och sätter in dem i jäst. Denna jäst tillsätts sedan i en jäsningsbehållare fylld med en näringsrik buljong. Jästen föda sig på sockret i buljongen för att producera de söta proteinerna, som sedan filtreras och renas från buljongen.

“Söta proteiner är en klass av proteiner som levererar en sockerliknande sötma men påverkar inte blodsockret, insulin eller tarmens mikrobiom”, förklarar Ryder. Det handlar om en sockeralternativ som inte har någon inverkan på ditt glykemiska index eller blodsocker, vilket gör den mycket attraktiv för personer med typ 2-diabetes och även hjälper de med typ 1-diabetes att bättre kontrollera sina nivåer. Dessutom ger Oobli-ingrediensen konsumenter ett mycket enklare alternativ för vikthantering i en tid då läkemedel som semaglutid, exempelvis Ozempic och Wegovy, används. Allt detta utan biverkningar.

I grund och botten binder dessa söta proteiner till och aktiverar samma smakreceptorer på tungan som socker gör, vilket möjliggör att vi kan “smaka socker utan att inta socker”. Istället smälter och metaboliseras de söta proteinerna precis som andra proteiner. Det behöver påpekas att mängderna brazzein är för små för att ha någon påverkan på ditt proteinintag, men det mest intressanta är att det inte triggar blodsocker eller orsakar problem för magen och tarmen.

“Oubli Fruit Sweet Protein kan användas säkert i olika livsmedel med stöd från den allmänna vetenskapliga gemenskapen och FDA”, säger Wing. “Det kan ersätta 70% eller mer av sockret i de flesta livsmedel och drycker som läsk, te, bakverk med mera, vilket gör möjligheterna att minska vårt sockerintag obegränsade.”

Forskning visar att 1g brazzein motsvarar 2 000g socker, vilket illustrerar kraften i sådana söta proteiner. Oobli har redan lanserat iced tea och chokladbarer (vissa av dem är även veganska) som har över 70% mindre socker än konventionella alternativ på marknaden. Och det handlar inte bara om hälsan – för varje 1% minskning av sockerproduktionen hävdar företaget att de sparar 650 000 tunnland mark.

Med FDA:s godkännande siktar Oobli nu på att samarbeta med tillverkare för att utveckla nästa generation av söta livsmedel med sin Oubli Fruit Sweet Protein, som de kallar “naturgodis”.

Oobli, en mattech-startup från Kalifornien, har fått godkännande från FDA för sin sockeralternativ Oubli Sweet Protein som framställs genom precision fermentation. Oubli använder västafrikanska frukter för att skapa en sockeralternativ som inte påverkar blodsockernivåerna eller tarmhälsan. FDA betraktar nu Oubli Fruit Sweet Protein som säker att använda som sötning i livsmedel och drycker. Oobli säger att deras sockeralternativ är en enklare alternativ för vikthantering och är attraktiv för personer med diabetes typ 2 eller typ 1.

Varför sockeralternativ är viktiga:
– Amerikaner äter i genomsnitt 17 teskedar socker varje dag, vilket är mycket högre än rekommenderat intag.
– Socker bidrar till fetmaepidemin i USA och över 11% av amerikanska konsumenter har typ 2-diabetes.
– Många sockeralternativ är kontroversiella och har potentiella negativa hälsoeffekter.
– Undersökningar visar att 72% av amerikanerna försöker undvika eller begränsa sockerintaget.

Oobli använder precision fermentation för att framställa Oubli Fruit Sweet Protein genom att isolera generna ansvariga för söta proteiner och sätta dem i jäst. Jästen producerar sedan de söta proteinerna, som filtreras och renas från buljongen. Oubli Fruit Sweet Protein är sött utan att påverka blodsockret och kan användas som ersättning för socker i olika livsmedel och drycker.

Förutom att vara en hälsosammare sockeralternativ bidrar Oubli till mindre användning av socker och sparar landyta. 1g Oubli Fruit Sweet Protein motsvarar 2 000g socker. Oobli har redan lanserat iced tea och chokladbarer med över 70% mindre socker än konventionella alternativ på marknaden.

Key terms:
– sockeralternativ – substitut för socker
– FDA – Food and Drug Administration, ansvarar för reglering av livsmedel och läkemedel i USA
– precision fermentation – en metod för att framställa produkter genom att använda mikroorganismer
– GRAS – Generally Recognized as Safe, en status som FDA ger för livsmedelsprodukter som anses vara säkra att använda
– brazzein – sött protein som finns i frukten Oubli
– sackaros – vanligt socker
– kaloriinnehåll – mängden energi som finns i livsmedel
– glykemiskt index – ett mått på hur mycket ett livsmedel påverkar blodsockret
– typ 1-diabetes – en form av diabetes där kroppen inte producerar tillräckligt med insulin
– typ 2-diabetes – en form av diabetes där kroppen inte kan använda insulin effektivt

Suggested related links:
oobli.com – Oobli’s official website