Thuy-Linh Carroll: Från Kemist till Mästare på Bageriet

Thuy-Linh Carroll, 41 år gammal, bestämde sig för en radikal karriäromläggning i mitten av sina 30-tal. Hon började på Dallas College för att följa sitt sanna kall och bli konditor. Nu äger hon Buster’s Bakeshop.

Efter åtta år som kemist inom oljebranschen i Texas tvivlade Carroll på om det fanns en lovande framtid inom bakning av bakverk och om det var värt en sådan total förändring, men hon tog ett djupt andetag och bestämde sig för att förverkliga sin dröm.

“I efterhand är jag tacksam för att jag studerade kemi”, säger Carroll. “Men samtidigt, om någon hade väglett mig, så kunde jag ha sparat mycket pengar och följt min dröm inom konditoriet tidigare.”

Carroll säger att om hon hade satsat på sin karriär som konditor istället för kemi, så skulle hon ha haft mindre studielån och mycket mer erfarenhet.

Det positiva är att hon nu använder sin kunskap inom kemi för att arbeta bättre med de material hon behöver för att baka och dekorera sina skapelser.

Carroll tog examen från Dallas Colleges Culinary and Pastry Arts-program år 2020. Hon och hennes make planerade att flytta till Las Vegas så att hon kunde arbeta på hotell för att få mer erfarenhet, men på grund av pandemin stängde allt och planerna fick ändras. De beslutade sig för att slå sig ner i Dallas. Det var då som Buster, hennes älskade hund, diagnostiserades med cancer.

“Bokstavligen, jag startade det här företaget av kärlek till Buster för att jag ville se till att han fick den bästa vården som möjligt”, säger Carroll.

Därifrån föddes Buster’s Bakeshop. Företaget blomstrade under pandemin, med beställningar av alla slag när många konditorier var stängda.

År 2021 var hon med i Crime Scene Kitchen, TV-programmet på FOX, där bagarna var tvungna att lista ut vad som hade bakats bara genom ingredienserna och andra ledtrådar. Carroll bildade team med Jay Clifton.

För Carroll är en av de största fördelarna med att studera på Dallas College känslan av att tillhöra en sammanhållen gemenskap som ger studenterna de professionella kontakter de behöver för att få mer erfarenhet och kunskap. Allt detta, tillsammans med en utbildning av hög kvalitet till ett överkomligt pris.

“Jag kämpade för att få många stipendier och fick en hel del av dem, så jag uppmanar folk att ansöka om varje stipendium”, säger Carroll. “Pengarna finns där. Människor vill hjälpa dig ekonomiskt, du måste bara ansöka om det.”

Carroll praktiserade på Ron Ben-Israel Cakes i New York och andra platser, där hon umgicks med studenter från välkända kulinariska skolor. Den kunskap hon fick på Dallas College tog henne dit.

“Jag tycker att Dallas College har gjort ett fantastiskt jobb med att odla vårt intresse och ge oss de verktyg vi behöver för att lyckas, för att vara ledare i samhället, för att verkligen göra skillnad”, säger Carroll.

Carrolls dröm är att ge tillbaka till samhället som har gett henne så mycket, och hon vill återvända till Dallas College för att lära ut de färdigheter som har gett henne så mycket lycka.

Vanliga frågor baserat på artikeln:
1. Vilken karriäromläggning gjorde Thuy-Linh Carroll?
2. Vilken utbildning tog hon för att bli konditor?
3. Hur använde Carroll sin kunskap inom kemi i sitt konditori?
4. Varför kunde hon inte flytta till Las Vegas som planerat?
5. Vad var motivet bakom att starta Buster’s Bakeshop?
6. Vilket populärt TV-program var Carroll med i år 2021?
7. Vad är en av fördelarna med att studera på Dallas College enligt Carroll?
8. Vad uppmanar Carroll studenter att göra när det gäller stipendier?
9. Vilket konditori praktiserade Carroll på i New York och andra platser?
10. Vilken är Carrolls dröm för framtiden?

Definitioner för nyckelord och jargong:
1. Konditor: En person som specialiserar sig på att baka och dekorera bakverk.
2. Dallas College: En utbildningsinstitution i Dallas, Texas som erbjuder olika program och kurser, inklusive Culinary and Pastry Arts.
3. Stipendium: Ett ekonomiskt bidrag som tilldelas studenter baserat på olika kriterier, såsom akademiska prestationer eller ekonomiskt behov.
4. Pandemi: En globalt spridd sjukdom som påverkar en stor del av befolkningen.
5. Crime Scene Kitchen: Ett TV-program på FOX där deltagare tävlar genom att lista ut vad som har bakats baserat på ingredienser och ledtrådar utan att se själva bakverket.

Föreslagna relaterade länkar till huvuddomänen:
Dallas College
Culinary Schools
FOX Network