“Tokyo Vice” levererar en unik och fängslande berättelse om Japans kriminella underjord

En serie som “Tokyo Vice” kommer inte ofta. Med sin andra säsong som avslutas med en resa genom Japan (som släpptes förra torsdagen) är denna Max-kriminalserie baserad på verkliga händelser kring Jake Adelsteins tid som amerikansk journalist i Tokyo full av otroligt löfte – och allt jag vill ha är mer.

Ännu en gång är det 1990-talets Japan som står i centrum, en lockande värld full av sin egen kultur, som “Tokyo Vice” fångar i elegant och fascinerande detalj ända till slutet. En undre värld som styrs av heder och respekt, understödd av den ständigt pulserande verksamheten på tidningens redaktion, ger en tydlig förståelse för Japans stränga etiska regler. Karaktärer som Shinzo Tozawa (Ayumi Tanida) och Emi Maruyama (Rinko Kikuchi) ger liv och färg till rollistan och visar upp sina egna former av skoningslöshet inom sina respektive områden. Och självklart kan man inte annat än älska Ken Watanabes insats som Hiroto Katagiri, den lojale och hårt arbetande detektiven mitt i ett Japan fullt av brottslighet.

Det finns så mycket att älska i denna flykt in i neonskimrande gator i Tokyo. Precis som jag själv undrar många vad som kommer att hända härnäst och vilka story beats som ännu inte är avslutade på skärmen, mitt i allt detta “Endgame”. Förvänta dig spoilers från den tionde och sista episoden av “Tokyo Vice”, så se till att ta en varm kopp te och upplev finalen själv innan du läser vidare.

En spännande (och skoningslös) klimax

Bildkredit: Max

I centrum av säsongens avslut står Shinzo Tozawas chockerande (och ändå på något sätt ärofulla) död, den ledande brottslingen som skulle ta över Japans underjordiska värld som styrs av yakuza. Tozawa, som gestaltas på ett skrämmande sätt av Tanida, var frånvarande de första avsnitten den här säsongen men återkom med en skrämmande självsäkerhet och ännu mer livsglädje.

Det, dock, fick ett snabbt slut i de sista minuterna av “Endgame”, där Tozawa begick självmord efter att ha avslöjats som en kriminell FBI-informatör för de bredare yakuza-klanerna. Även om “Tokyo Vice” löst baseras på verklighet, balanserar serien på en fin linje mellan drama och lojalitet till både den verkliga historien och den japanska kulturen.

“Men kom ihåg, serien är fiktion. Så när vi pratar om äkthet handlar det om vad som möjligtvis kan ha hänt, vad som inte känns baserat på en missuppfattning av kulturen.” – Alan Poul

När Alan Poul, verkställande producent av “Tokyo Vice”, blev tillfrågad om Tozawas chockerande död i en intervju med The Hollywood Reporter, förklarade han hur “serien är fiktion”. Trots att serien är fiktiv har skaparna ändå lyckats behålla autenticiteten av yakuza och Japan som helhet.

Och medan vänskap återuppbyggs och karaktärerna går åt olika håll, blir det tydligt i de sista stunderna att “Tokyo Vice” och dess briljanta ensemble ännu inte är färdiga. Trots Tozawas bortgång finns det fortfarande mycket att berätta om yakuza-världen och vad som händer därefter är upp till gissningar.

Adelsteins nya äventyr

Med Tozawa nu borta måste seriens stjärna Jake Adelstein (Ansel Elgort) hitta en ny historia att jaga på de brottsfyllda gatorna i Tokyo. I den sista scenen delar Adelstein och Katagiri en vacker stund som belyser deras synliga osannolika band och visar hur långt duon har kommit sedan deras första klumpiga möte.

Självklart slutar serien på ett sätt som lovar mer i framtiden – och jag kommer definitivt att vänta otåligt på dess återkomst. Som en av de bästa serierna på Max är “Tokyo Vice” ett äkta kärleksbrev till fans av inte bara kriminalthrillers och polisprocedurer som “Miami Vice”, utan även till Japan och dess rika kultur.

Det är ännu oklart hur en tredje säsong kommer att forma sig, men seriens skapare och författare J.T. Rogers har redan en plan och är “redo att köra”. I samma intervju med THR antyder Rogers en “Tokyo Vice” säsong 3 som kommer att vara full av oväntade händelser, vilket bör vara intressant för långvariga fans av serien.

En sak är säker: vi kommer att få vänta länge innan vi får uppleva denna expertblick in i Japans kriminella underjord igen. Även om det finns tillräckligt med andra saker att hålla oss sysselsatta med, som till exempel Netflix-serien “3 Body Problem” och den kommande säsong 2 av “House of the Dragon”, finns det få alternativ som kan fånga samma kärleksfulla skildring av en av världens mest fascinerande platser. Om jag ändå skulle rekommendera något, så skulle det bli “Shogun” på Hulu.

Både “Tokyo Vice” och “Shogun” har lyckats bevara den rika historien om Japan samtidigt som de erbjuder en otrolig berättelse som får en att sitta på helspänn. Fler serier som dem borde följa exemplet och sätta ljuset på detta fantastiska land, som har varit relativt stängt för omvärlden. Jag kommer att vänta i stillhet för att se vart den nästa resan till Japan tar oss inför återkomsten av “Tokyo Vice”.

Fler artiklar från Tom’s Guide

FAQ:

1. Vad handlar serien “Tokyo Vice” om?
Svar: “Tokyo Vice” är en Max-kriminalserie baserad på verkliga händelser kring Jake Adelsteins tid som amerikansk journalist i Tokyo. Serien utforskar Japans underjordiska värld av yakuza och händelserna som utspelar sig i 1990-talets Japan.

2. Vilka är några av de centrala karaktärerna i serien?
Svar: Några av de centrala karaktärerna i serien är Jake Adelstein, spelad av Ansel Elgort, Hiroto Katagiri, spelad av Ken Watanabe, Shinzo Tozawa, spelad av Ayumi Tanida, och Emi Maruyama, spelad av Rinko Kikuchi.

3. Vad är yakuza?
Svar: Yakuza är en japansk maffia-liknande kriminell organisation som är känd för att vara involverad i organiserad brottslighet, såsom utpressning, narkotikahandel och människohandel.

4. Är “Tokyo Vice” baserad på verkliga händelser?
Svar: Ja, “Tokyo Vice” är baserad på verkliga händelser kring Jake Adelsteins tid som journalist i Tokyo. Dock är serien fortfarande fiktionaliserad och balanserar mellan dramatiska element och lojalitet till både den verkliga historien och den japanska kulturen.

5. Finns det en tredje säsong av “Tokyo Vice” på gång?
Svar: Det är ännu inte klart om det kommer att bli en tredje säsong av “Tokyo Vice”, men seriens skapare och författare J.T. Rogers har redan en plan och är “redo att köra”. Det kan förväntas att en eventuell tredje säsong kommer att innehålla oväntade händelser.

Definitioner:

– Max: Max är en streamingplattform som sänder “Tokyo Vice”.
– Yakuza: En japansk kriminell organisation som är känd för sin inblandning i organiserad brottslighet.
– Tokyo Vice: En kriminalserie baserad på verkliga händelser kring Jake Adelsteins tid som journalist i Tokyo.
– FBI: Federal Bureau of Investigation, den federala brottsbekämpande myndigheten i USA.

Suggested related links:
max.se – Max, streamingplattformen som sänder “Tokyo Vice”.
hollywoodreporter.com – The Hollywood Reporter, där du kan hitta intervjun med Alan Poul om “Tokyo Vice”.
hulu.com – Hulu, där du kan titta på serien “Shogun”.