Warning: Var försiktig med att ge barn M&Ms

En nutritionist har nyligen gått ut med en varning till föräldrar som ger sina barn M&Ms som en godis. Karin förklarar att trots att godiset kan vara attraktivt för barn på grund av sina färgglada skal och smarta marknadsföring, så är chokladbitarna täckta av socker bland det värsta du kan ge dina barn att äta.

Det som gör M&Ms särskilt problematiska är att de innehåller hela nio olika typer av färgämnen. Karin förklarar i en video på sin Instagram-sida: “Håll er borta från den här snackset som ni ger era barn. Det kan leda till hyperaktivitet, allergier, aggressivitet och inlärningssvårigheter. Och det lämnar inte ens din kropp, även i små mängder, under 24 till 48 timmar.”

M&Ms innehåller röd, blå och gul färgämne – varav hälften inte ens är tillåtna i så många länder runt om i världen, och det med rätta.

Karin uppmanar föräldrar att “välja bättre” och “göra bättre” för sina barn, och tillägger att “de förtjänar det”.

Flera experter tror att färgämnet röd 40 är kopplat till allergier, migrän och mentala störningar hos barn. Det är bland de mest kontroversiella konstgjorda färgämnena och används mycket i livsmedel, tillsammans med gula 5 och gula 6.

Det pågår dock åtgärder för att minska användningen av sådana färgämnen. I Storbritannien används växtbaserade färgämnen för att tillverka apelsinläsken Fanta – närmare bestämt pumpa- och morotsextrakt. I USA använder dock Fanta fortfarande röd 40 och gul 6 för att färga sin läsk.

I Europa måste de flesta livsmedel som innehåller konstgjorda färgämnen bära en varningsetikett som indikerar att de kan leda till hyperaktivitet hos barn. Det är också värt att notera att röd 40 också kallas E129, och M&Ms i Storbritannien listar detta bland sina ingredienser.

Många kommenterade snabbt Karins video och en person skrev: “FDA borde göra något åt det här istället för allt skitsnack de håller på med.”
En annan person påpekade: “Det här är inte ett mellanmål, det är godis och borde behandlas som sådant, vilket innebär att du inte ger det till barn varje dag, inte ens varje vecka. Det är en högtidsgodis.”

Det är viktigt att lära våra barn om konstgjorda livsmedel och riktig mat. Regnbågar och färgglada matar är alla falska livsmedel. Riktig mat växer på träd och mark.
Medvetenhet är nyckeln.

En FAQ-sektion baserad på de huvudsakliga ämnena och informationen som presenteras i artikeln:

Frågor och svar:

1. Varför varnar nutritionisten för att ge barn M&Ms som godis?
Svar: Nutritionisten varnar för att M&Ms, trots sin attraktiva färg och smarta marknadsföring, är täckta av socker och är bland det sämsta du kan ge dina barn att äta.

2. Varför är M&Ms särskilt problematiska?
Svar: M&Ms innehåller nio olika typer av färgämnen, vilket kan leda till hyperaktivitet, allergier, aggressivitet och inlärningssvårigheter hos barn.

3. Vilka är de kontroversiella konstgjorda färgämnena som används i livsmedel?
Svar: De kontroversiella konstgjorda färgämnena inkluderar röd 40, gul 5 och gul 6.

4. Vilka åtgärder vidtas för att minska användningen av sådana färgämnen?
Svar: I Storbritannien används växtbaserade färgämnen som pumpa- och morotsextrakt för att tillverka apelsinläsken Fanta. I Europa måste livsmedel som innehåller konstgjorda färgämnen bära en varningsetikett om hyperaktivitet hos barn.

5. Vilka hälsoeffekter är de kontroversiella färgämnena kopplade till?
Svar: Färgämnena röd 40, gul 5 och gul 6 är kopplade till allergier, migrän och mentala störningar hos barn.

Key Terms/Jargon:

– Färgämnen: Ämnen som används för att färga livsmedel.
– Hyperaktivitet: Överaktivitet och brist på koncentration.
– Allergier: En överreaktion från kroppens immunsystem mot vissa ämnen.
– Aggressivitet: Betende som är fientligt eller våldsamt.
– Inlärningssvårigheter: Svårigheter att lära och förstå ny information.

Suggested related links:

1. FoodInsight.org: Food Dyes Safety Facts – Information om säkerheten kring användningen av livsmedelsfärgämnen.

2. nutritiouskids.dk – Webbplats som erbjuder information om näringsrik kost för barn, inklusive tips på goda och hälsosamma alternativ till godis.

3. livsmedelsverket.se – Hemsida för Livsmedelsverket som ger information om mat och hälsa, inklusive riktlinjer för barns kost och hälsosamma val.