På Alla hjärtans dag är det troligt att du omges av människor i rosa och röda kläder, hjärtformade föremål och självklart en hel del godis och choklad.

Men ökningen av sötsaker på denna kärlekens dag kan kännas besvärande för dem som är hälsomedvetna eller håller fast vid sina hälsorelaterade nyårslöften.

Medan godis kanske inte har något näringsvärde betyder det inte att det måste elimineras från en hälsosam kost.

Vilket är det hälsosammaste godisalternativet?

Enligt kostvetaren Rose Britt från Top Nutrition Coaching är de hälsosammaste godisalternativen oftast komplexa godisar, som exempelvis Peanut M&Ms.

Eftersom dessa godisar innehåller flera ingredienser, som proteinrika jordnötter, finns det mer näringsvärde än i godis som bara innehåller majssirap.

En portion Peanut M&Ms, vilket motsvarar cirka 12 bitar, innehåller 3 gram protein, 1 gram fiber och 14 gram socker.

Om du vill undvika nötter rekommenderar Britt Smarties som ett hälsosammare alternativ. En rulle Smarties innehåller endast 6 gram socker och 25 kalorier.

Vilken är den hälsosammaste chokladsorten?

Det har länge ansetts att mörk choklad är det hälsosammaste alternativet när det gäller choklad, och experter håller med.

Enligt Lisa Young, en kostvetare vid New York University och författare till boken “Finally Full, Finally Slim,” är mörk choklad som innehåller 70% kakao eller mer rik på antioxidanter som hjälper till att förebygga eller sakta ned skador på cellerna i kroppen.

Mörk choklad innehåller också mindre socker och fett än den mjölkiga versionen. Men nyligen har rapporter visat att det finns höga nivåer av bly och gifter i mörk choklad, vilket kan göra mjölkchoklad till ett säkrare val i det avseendet.

En undersökning utförd 2022 av Consumer Reports visade att mörk choklad kan innehålla två tungmetaller som är kopplade till en rad hälsoproblem.

Organisationen testade 28 mörkchokladkakor från följande märken: Hershey’s, Ghirardelli, Lindt, Dove, Godiva, Trader Joe’s, Hu, Mast, Taza Chocolate, Valrhona, Beyond Good, Equal Exchange, Scharffen Berger, Alter Eco, Pascha, Tony’s, Lily’s, Chocolove, Endangered Species, Theo och Green & Black’s.

Forskarna fann att samtliga 28 chokladkakor innehöll kadmium, ett naturligt element som finns i jorden och hamnar i kakaobönorna, och bly som förorenar bönorna naturligt genom miljön.

Tungmetallerna har kopplats till olika hälsoproblem som lungproblem, minnesproblem, cancer och till och med tidig död.

Bör godis undvikas på Alla hjärtans dag för en hälsosam kost?

Det korta svaret är nej.

Enligt Britt bör vi undvika att kategorisera mat som “skräp” eller “dålig”, särskilt i närheten av barn vars förhållande till mat lätt kan påverkas.

Att placera mat i en “dålig” kategori kan leda till beteenden som överätning eller att äta i hemlighet.

“Denna typ av kategorisering av mat som ‘skräp’ eller ‘dålig’ borde undvikas,” förklarar Britt.

Abra Pappa, licensierad dietist och näringsrådgivare, påminner sina patienter om att kakor och godis inte är måltider och att man bör se till att äta en näringsrik måltid innan man njuter av sötsakerna.

“Om du äter välbalanserade måltider har vi naturligt lättare att balansera ut sötsakerna,” säger Pappa.

Vanliga frågor baserat på de huvudsakliga ämnena och informationen i artikeln:

1. Vilket är det hälsosammaste alternativet för godis?
Enligt kostvetaren Rose Britt är de hälsosammaste alternativen oftast komplexa godisar som Peanut M&Ms och Smarties.

2. Vad är fördelarna med mörk choklad?
Mörk choklad innehåller mer antioxidanter och mindre socker och fett jämfört med mjölkchoklad.

3. Innehåller mörk choklad skadliga ämnen?
En undersökning visade att mörk choklad kan innehålla höga halter av bly och kadmium, vilket kan vara skadligt för hälsan.

4. Ska man undvika godis på Alla hjärtans dag för en hälsosam kost?
Enligt kostexperten Abra Pappa bör man undvika att kategorisera mat som “skräp” eller “dålig”, men man bör se till att äta en näringsrik måltid innan man njuter av godis.

Nyckelbegrepp:

– Hälsosammaste godisalternativet: De godisalternativ som innehåller mer näringsvärde, såsom Peanut M&Ms och Smarties.
– Mörk choklad: En typ av choklad som innehåller 70% kakao eller mer och som är rik på antioxidanter.
– Antioxidanter: Ämnen som hjälper till att förebygga eller sakta ned skador på cellerna i kroppen.
– Kadmium: Ett naturligt element som finns i jorden och kan förorena kakaobönor.
– Bly: Ett tungmetall som kan förorena kakaobönor naturligt genom miljön.

Förslag på relaterade länkar:
Top Nutrition Coaching
Nutrition Coaching Alliance
New York University