Valentinsdagen: Mer än bara choklad

Valentinsdagen är den rosa och bruna kusinen till Halloween. Nästa vecka kommer vi att ha ätit de sista ensamma chokladbitarna i hjärtformade kartongaskar, och hoppas att den fyrkantiga är karamell och inte något kladdigt som en körsbär.

För någon som inte är chokladsugig – som jag – väcker inte Valentinsdagen samma spänning som Halloween. Den oktoberhelgen har visserligen choklad, men den har också fruktiga, tuggiga godisar som gör dagarna efteråt ännu mer njutbara.

En kvinna som inte älskar choklad är definitivt en avvikare. En av mina bästa vänner älskar choklad så mycket att hon gömmer chokladkakor överallt i huset, och handfullen Hershey’s Kisses sprider en doft av choklad i hennes underklädeslåda som en doftsäck.

Medan jag njuter av en god bit chokladkaka när någon annan lagar den, och när jag tänker efter, har den där chokladöverdraget på Entenmanns donuts en tillfredsställande krasse, köper jag inte eller söker efter chokladsaker.

Är det för sött? Kanske. Eller är konsistensen lite konstig? Möjligtvis. Mer troligtvis, så lärde jag mig att inte vilja ha choklad när jag var tonåring och trodde på det gamla ordspråket att choklad skulle få mitt ansikte att bryta ut. Och tänka sig att under alla dessa år av oro, hade jag faktiskt väldigt fin hud. (Nu, inte så mycket.)

Även utan en kärlek till choklad hade Valentinsdagen en hemlig magi när jag var ung. Vi brukade köpa paket med små kort med hjärtan och tecknade djur, sparade de bästa till våra vänner i skolmatsalen och den enda pojken som alla gillade. Vi skrev på baksidan med röd penna, stoppade kortet i det lilla kuvertet, slickade igen det och skrev namnet på framsidan. Nästa dag i skolan gick vi runt i rummet och spelade brevbärare när vi stoppade korten i springan ovanpå alla handdekorerade skokartonger.

Ibland fanns det godis i de små kuverten, ett par hårda pastellhjärtan med ord på. Hjärtan med orden “you send me” förvirrade mig alltid. Jag förstår nu att det var låttexter, men vid åtta års ålder var jag tvungen att undra: Var det bra? Kunde det möjligen betyda att vår enda acceptabla 3:e-klass-pojke faktiskt tyckte om mig?

Ibland skulle det vara en röd hjärtformad klubba. Alltid otålig skulle jag knapra mig igenom hela klubban på bussresan hem. Sedan skulle jag och mina systrar sitta på vardagsrumsgolvet och sprida ut innehållet från våra Valentins-lådor på mattan, plocka bland alla små karamellhjärtan, öppna de små kuverten och se vilken klasskamrat som skickade oss vad. I tredje-klass-romantikens lynniga värld höll vi fortfarande på att utveckla vår kvinnliga intuition. Om jag fick två små karamellhjärtan i mitt kort, betydde det att han tycker om mig? Och varför gav inte George mig små rosa hjärtan?

Om jag minns rätt var det hans namn. George. Smart, lite tillbakadragen, bra på fotboll, skjorta välskött i byxorna. Inte konstig som de andra. Hjärtana skulle ha varit symboliska, för jag gillade dem inte. De var för hårda, för söta och de smakade mint.

Ibland i vardagsrumssamlingen hittade vi ett litet hjärta inslaget i rött folie. Inuti fanns billig mjölkchoklad, en speciell godbit som någon anonym person hade stoppat ner i lådan. Vem kunde det ha varit? Pojken vi tyckte om? En av de många vi inte tyckte om? Jag packade upp foliet och stoppade hjärtat i munnen, utan att egentligen njuta av smaken, men njutandes av mysteriet i romantiken.

Valentinsdagen FAQ:

1. Vad är Valentinsdagen?
Valentinsdagen är en helgdag som firas den 14 februari varje år för att fira kärlek och romantik. Det är vanligt att utbyta gåvor som choklad, blommor och kort med varandra för att visa uppskattning och kärlek.

2. Vad är skillnaden mellan Valentinsdagen och Halloween?
Valentinsdagen är en dag för romantisk kärlek och firas med kärleksfulla gåvor och gestos. Halloween å andra sidan är en mer skrämmande helg som firas den 31 oktober varje år.

3. Varför är choklad så populärt på Valentinsdagen?
Choklad anses vara en symbol för kärlek och romantik. Det är vanligt att ge choklad som en gåva på Valentinsdagen för att visa uppskattning och kärlek till en annan person.

4. Varför äter vissa människor inte gärna choklad?
Det kan finnas olika anledningar till varför vissa människor inte njuter av choklad. Det kan vara på grund av smak, konsistens eller personliga preferenser.

5. Vilka andra typer av godis kan man njuta av på Valentinsdagen?
Förutom choklad kan man också njuta av fruktiga och tuggiga godisar som ger en annan smakupplevelse. Det finns olika sorter av godis som passar olika smaker och preferenser.

6. Vad är hårdpastellhjärtan med ord på för något?
Hårdpastellhjärtan med ord på är små godishjärtan som har olika ord eller meddelanden skrivna på dem. Det är vanligt att dessa hjärtan har romantiska eller kärleksrelaterade meddelanden som en del av Valentinsdagen firande.

7. Betyder det att någon tycker om mig om jag får två små karamellhjärtan i mitt kort?
Det kan vara en symbolisk gest som visar att personen gillar dig. Men det är inte säkert att två små karamellhjärtan betyder exakt det eftersom olika människor kan ha olika sätt att uttrycka sin kärlek och uppskattning.

8. Vilka andra symboliska gåvor kan man få på Valentinsdagen?
Utöver choklad och karamellhjärtan kan man få olika symboliska gåvor som blommor, parfymer eller smycken för att visa kärlek och uppskattning på Valentinsdagen.

För mer information om Valentinsdagen, besök valentinsdag.se.