Utforska Nyacks konfektyrishistoria

I Nyacks söta historia finns nu Patisserie Didier Dumas, Temptations och Tree of Chocolate som facklansbärare för Alla hjärtans dag-godis. Men byn har en lång tradition av konditorier. Redan år 1870 hade Nyack fyra glassbarer i närheten av korsningen Main och Broadway. Under de följande hundra åren hade byn fyra kända konfektyrsbutiker, inklusive ett som drevs av ett gift par. Låt oss utforska berättelserna om dessa söta pionjärer som förenade byn i förtjusning.

Annons för de tre utvalda konfektyrbutikerna.

New York Ice Cream Depot (1875-1897)

John och Olive Fraser, som kom från Irland och Wales, kom till Nyack år 1875 och förde med sig sin kunskap inom konditori. John, en skicklig konditor, öppnade sin butik i Commercial Building och senare i Onderdonk Block innan han hittade ett permanent hem i nya Voorhis Building på North Broadway år 1880. Frasers magiska fingertoppar spred sig till catering och inkluderade en byomfattande gala på Tappan Zee House för att fira lanseringen av elektriskt ljus i Nyack.

Den eleganta New York Ice Cream Parlor, smyckad med plåtaket och fina möbler, blev en fristad, särskilt för kvinnorna. Med sitt stora utrymme kunde den rymma 86 medlemmar från Nyack Rowing Association för middag efter en bal i Voorhis Hall. Parlor, med sin charmerande atmosfär, blev en hörnsten för många evenemang.

Voorhis Building i hörnet av Broadway och Main cirka 1910, femton år efter att Fraser’s första berömda glassbutik lämnade platsen. Skylten läser Heilshorn Soda-Candy-Ice Cream på denna bild. Med vänlig hälsning från Nyack Library.

Parlorn på North Broadway blev så framgångsrik att Frasers öppnade en andra butik och lunchställe vid 70 South Broadway, troligen känt som Fraser’s Confectionery. Där blev sodabrunnen särskilt populär. Denna butik var också värd för flera möten. Olive fortsatte arvet efter Johns bortgång 1891 genom att expandera verksamheten och sätta en outplånlig prägel på Nyack.

Robert Schmitt Company – Konfektyr- och glassparlor (1888-1958)

Robert Schmitts framgångssaga började när han anlände till Nyack vid starten av den stora snöstormen 1888 med bara några dollar på fickan. Från att ha sålt varm choklad och soppa på vintern till att etablera en tre våningar hög tegelbyggnad på 84 Main Street, blev Schmitt synonymt med kvalitet.

Schmitts arv sträckte sig bortom konditoriet, med Roberts aktiva roll inom lokalpolitik och affärsliv, vilket lämnade ett bestående intryck på Nyack, inklusive lobbying för att asfaltera Main och Broadway. Han blev en av grundarna till Rockland County Trust Company, en elegant bank som byggdes precis över gatan.

Foto på Schmitt’s på Main Street 1914 med en leveransbil parkerad framför. Två arbetare står vid entrén till parlorn. En Coca-Cola-kista står på trottoaren. Med vänlig hälsning från Nyack Library, Win Perry Jr. Collection.

Schmitts passion för kvalitet

Parlorn, som sträckte sig över hela bredden av kvarteret, hade en marmorbeklädd sodabrunn, som ansågs vara den mest eleganta i Rockland County. Speglar prydde väggarna och skapade en illusion av rymd. Tonåringar samlades vid borden längst bak efter filmvisningar och föreställningar, vilket skapade en knutpunkt för social aktivitet. Affären hade även ett lunchställe och kunderna kunde till och med beställa hemkörning, särskilt på söndagar.

Schmitts strävan efter kvalitetsingredienser skapade ett gott rykte som spreds utanför regionen. Användning av grädde, färsk mjölk, ägg och säsongsbetonad frukt säkerställde ett läckert utbud av glassar, inklusive persika och svart hallon i juli. Andra favoritsmaker inkluderade tutti frutti, biscuit tortoni och rom punch.

Vykort från början av 1920-talet som visar Main Street från Broadway i västerlig riktning. Om du tittar noga ser du en grå skylt för Schmitt’s till höger i mitten. Till vänster finns Rockland County Trust Company Bank Building.

Hans son Robert Jr. och Elmer Blumenhauer fortsatte traditionen fram till 1958 och skapade en konditorilandmärke som utvecklades till en serie populära matställen, Clock Restaurant, Skylark och dagens Breakfast and Burger Bar.

Eagle Confectionery & Restaurant (1908–1969)

Inredningen på Eagle Confectionery 1914. Den påkostade sodabrunnen har en marmortopp. Godishyllan till höger är fylld med olika sorters godis. Ett vackert skärmskydd separerar frånl lokalen och disken. Taket är av präglad tenn med takfläktar och bara några lampor. Med vänlig hälsning från Nyack Library, Win Perry Jr. Collection.

De grekiska invandrarna Tom och Chris Vasilow gav liv åt Eagle Confectionery år 1908 på 110 Main Street. Tom, känd som Nyacks “Godismannen”, blev legendarisk för sitt skapande av chokladmodeller. Varje vår arbetade han en vecka för att visa en modell i sin skyltfönster inför påsk. Några av hans modeller inkluderade George Washington Bridge, Nyack High School och Parthenon. År 1965 skapade han en 200 kilo tung Lincoln Memorial i vitt choklad. Precis innan påsk bröt han upp modellen, sålde en del och donerade resten till behövande barn.

Vasilow var en unik figur i byn. Han ägde aldrig en bil utan gick till jobbet varje dag i över 50 år. Tyvärr rasade en tragisk brand i hans och grannverksamheter 1971. En bild från Journal News visar en bedrövad 95-årig Vasilow stående nära sin förstörda butik. Som en handling av uthållighet donerade han en antik lampa från sin butiksentré till byn och överlämnade fastigheten till den grekisk-ortodoxa kyrkan, vilket markerade slutet på en era. Därefter flyttade han till Phoenix och levde till 105 års ålder.

En bedrövad Tom Vasilow betraktar från trottoaren medan brandmän släcker storbranden som förstörde hans konditori. Foto av Journal News.

Ett sött Alla hjärtans dag-mirakel

Dessa fyra konfektyrföretag, med sina ikoniska glassbutiker, lunchställen, godishyllor och sodabrunnar, definierade Nyacks förtrollning under Alla hjärtans dag och andra firanden. När vi njuter av moderna smaker fortsätter deras söta arv att leva kvar och tar oss till en tid då specialbeställda godis regerade på Alla hjärtans dag.

Mike Hays har bott i Nyacks i 38 år. Han arbetade för

I Nyacks söta historia finns nu Patisserie Didier Dumas, Temptations och Tree of Chocolate som facklansbärare för Alla hjärtans dag-godis. Men byn har en lång tradition av konditorier. Redan år 1870 hade Nyack fyra glassbarer i närheten av korsningen Main och Broadway. Under de följande hundra åren hade byn fyra kända konfektyrsbutiker, inklusive ett som drevs av ett gift par. Låt oss utforska berättelserna om dessa söta pionjärer som förenade byn i förtjusning.

Frågor och svar:

1. Vad var namnet på den första konditoributiken i Nyack?
– Den första konditoributiken i Nyack hette New York Ice Cream Depot och grundades 1875 av John och Olive Fraser.

2. Vad gjorde John Fraser för att fira lanseringen av elektriskt ljus i Nyack?
– John Fraser ordnade en byomfattande gala på Tappan Zee House för att fira lanseringen av elektriskt ljus i Nyack.

3. Vilken byggnad blev det permanenta hemmet för New York Ice Cream Depot?
– New York Ice Cream Depot hittade ett permanent hem i nya Voorhis Building på North Broadway år 1880.

4. Vad var namnet på den andra konditoributiken som John och Olive Fraser öppnade?
– John och Olive Fraser öppnade en andra butik och lunchställe vid 70 South Broadway, troligen känt som Fraser’s Confectionery.

5. Vem grundade Robert Schmitt Company?
– Robert Schmitt grundade Robert Schmitt Company.

6. Vilket datum öppnade Eagle Confectionery & Restaurant?
– Eagle Confectionery & Restaurant öppnade år 1908.

7. Vad blev Tom Vasilow känd för?
– Tom Vasilow blev känd som Nyacks “Godismannen” för sitt skapande av chokladmodeller.

8. Vad donerade Tom Vasilow till den grekisk-ortodoxa kyrkan efter branden som förstörde hans butik?
– Tom Vasilow donerade en antik lampa från sin butiksentré till den grekisk-ortodoxa kyrkan efter branden.

9. Vad blev slutet på en era för Eagle Confectionery & Restaurant?
– Tragiskt nog förstördes Eagle Confectionery & Restaurant i en brand, och Tom Vasilow överlämnade fastigheten till den grekisk-ortodoxa kyrkan efter branden.

Definitions:

1. Konditori – en butik som säljer bakverk och sötsaker.
2. Konfektyr – godis, sötsaker.
3. Glasbar – en butik eller servering där man kan köpa glass.
4. Sodabrunn – en anordning som används för att blanda sodavatten med sirap för att skapa läskedrycker.
5. Lokalpolitik – politiska angelägenheter som gäller en specifik geografisk plats eller samhällsgrupp.
6. Antik – en gammal och värdefull föremål.

Related links:
Nyack Chamber of Commerce
Nyack College
Nyack Library