Upptäck Indiens mughaliska sötsaker

Bort från de kungliga köken i Indien sprider sig en förförisk doft av sötsaker som hälsar välkomna gäster och avrundar varje måltid. Dessa utsökta godsaker har sina rötter i Mughal-eran och är än idag omtyckta för sin rika och läckra smakprofil. Ta en smakresa tillbaka i tiden med dessa sju traditionella sötsaker.

Sahi Tukda

Sahi Tukda, eller “rättvis bit”, är en läcker delikatess som härstammar från Mughal-kejsarens era. Denna saftiga och söta rätt är fylld med historiska influenser och är en favorit under fester och särskilda tillfällen.

Sheer Khurma

Sheer Khurma, en tidlös njutning, har sina rötter i den mughaliska kejsarens era och har erövrat smaklökar över generationer. Denna traditionella sötsak har sitt ursprung från Persien och har med tiden blivit en symbol för kulinarisk konst. Sheer Khurma är en hyllad rätt vid högtiden Eid och bär med sig Mughal-imperiets kulinariska arv, vilket tar oss på en söt resa genom Indiens historia och kultur.

Imarti

Imarti, även känd som Jhangri, har sitt namn från ingen mindre än Mughal-prinsen Salim eller Jehangir, som var förtjust i sötsaker. Denna traditionella indiska sötsak är skapad av urad dal-deg, friterad till en gyllene färg och därefter dränkt i sockerlag. Imartis popularitet består och vittnar om dess utsökta smak och kulturella betydelse, vilket förbinder moderna connaisseurer med njutningarna som Mughal-kejsarna och deras hov avnjöt.

Badam Phirni

Badam Phirni är en utsökt rispudding berikad med saffran och mandlar. Denna krämiga sötsak är en mughalisk skapelse som bjuder på en harmoni av söta och nötaktiga smaker. Genom att vandra bland historiens smaklandskap får man chansen att uppskatta den gammaldags lyxen som dessa sötsaker för med sig.

Meetha Seviyan

Meetha Seviyan är en traditionell indisk sötsak som tillverkas av söt vermicelli, mjölk och socker. Denna delikata rätt är känd för sin sötma och berusande doft av kryddor. Meetha Seviyan erbjuder en smakupplevelse som är djupt rotad i Mughal-erans kulinariska traditioner.

Gulab Jamun

Gulab Jamun, en älskad indisk efterrätt, återfinns på bord sedan Mughal-kejsarens era och representerar århundraden av kulinarisk konst. Dessa ljuvliga, gyllenbruna kulor, gjorda av khoya och dränkta i sockerlag, bjuder in till en resa genom historien och traditionen. Den berömde kejsaren Shah Jahans kungliga kock uppfann först denna fantastiska sötsak. Gulab Jamuns tidlösa drag fortsätter att fascinera generationer, vilket på ett smakfullt sätt fångar Indiens rika kulturhistoria i varje söt och smältande tugga.

Vanliga frågor:

Vad är Sahi Tukda?
Sahi Tukda är en läcker delikatess med ursprung från Mughal-kejsarens era. Det är en saftig och söt rätt som är populär vid fester och särskilda tillfällen.

Vad är Sheer Khurma?
Sheer Khurma är en traditionell söt rätt från Persien som har blivit populär under mughaliska kejsarens tid. Den serveras oftast vid högtiden Eid och representerar Indiens kulinariska arv.

Vad är Imarti?
Imarti är en traditionell indisk sötsak som har fått sitt namn efter Mughal-prinsen Salim eller Jehangir, som var förtjust i sötsaker. Den är gjord av urad dal-deg, friterad till en gyllene färg och därefter dränkt i sockerlag.

Vad är Badam Phirni?
Badam Phirni är en utsökt rispudding med saffran och mandlar. Det är en skapelse från mughalisk tid och har en harmoni av söta och nötaktiga smaker.

Vad är Meetha Seviyan?
Meetha Seviyan är en traditionell indisk sötsak som görs av söt vermicelli (nudlar), mjölk och socker. Den är känd för sin sötma och kryddiga doft.

Vad är Gulab Jamun?
Gulab Jamun är en älskad indisk efterrätt som har funnits sedan Mughal-kejsarens tid. Det är små kulor gjorda av khoya och dränkta i sockerlag.

Definitioner:

– Mughal-kejsarens era: Perioden då mughaliska kejsare styrde i Indien, från 1526 till 1857.
– Rättvis bit: Namnet på en av sötsakerna som betyder “rättvis bit” på svenska.
– Eid: En muslimsk högtid som firas för att avsluta fastemånaden Ramadan.

För mer information om indisk mat och kultur, besök indiskmatkultur.se.