Tysk man arresterad i Sankt Petersburg för smugglingsförsök av cannabisberikade godisar

En 38-årig tysk man har gripits på Sankt Petersburgs flygplats efter att ryska tulltjänstemän hittade cannabisberikade gummibjörnar i hans bagage. Mannen misstänks för narkotikasmuggling och kan dömas till upp till sju års fängelse.

Gränsvakterna märkte godiset, som beskrevs som “starkt luktande”, i en förpackning dekorerad med ett marijuanablad. Gripandet sker samtidigt som det pågår diskussioner om en möjlig fångutväxling mellan Washington och Kreml. Moskva hoppas kunna förhandla fram frigivningen av en rysk medborgare som sitter fängslad i Tyskland för mord. I en intervju förra veckan med den amerikanska journalisten Tucker Carlson bekräftade den ryske presidenten Vladimir Putin långvariga rykten om att Kreml övervägde en fångutväxling med Vadim Krasikov, som fängslades i Tyskland efter att ha mördat en tjetjensk dissident i en park i Berlin 2019.

Berlin har inte kommenterat om de skulle vara villiga att byta ut Krasikov mot en amerikansk medborgare. I en video släppt av ryska myndigheter syns den tyske mannen ta av sig sin ryggsäck för att bli genomsökt och upprepa gång på gång att “det är vingummin”, när han blir tillfrågad av en rysk tullinspektör om de sex björnformade godisarna. Ett test visade att godiset innehöll tetrahydrocannabinol, en psykoaktiv substans som är förbjuden i Ryssland.

Cannabisgodis, tillsammans med andra så kallade “edibles”, är lagligt i många amerikanska delstater, men förbjudet i vissa europeiska länder, inklusive Tyskland och Storbritannien. Enligt ett uttalande från ryska tullen förklarade mannen att han hade köpt cannabisgodisarna i Tyskland, där de kan användas i medicinska syften, och att han använder dem på långa flygresor för att hjälpa honom att sova. Han hade kommit till Ryssland från Hamburg, flygandes via Istanbul, för att träffa en kvinna han träffat online. Tysklands utrikesdepartement har sagt att regeringen är i kontakt med mannens advokater.

Fallet påminner om gripandet av den amerikanska basketspelaren Brittney Griner i februari 2022. Hon dömdes till nio års fängelse för narkotikasmuggling efter att en liten mängd cannabisolja hittades i en vaporiser-kapsel i hennes handbagage på en flygplats i Moskva. Hon hade fått medicinsk cannabis förskrivet i USA. Västerländska tjänstemän anklagar Ryssland för att använda utländska medborgare som förhandlingsmarker i fångutväxlingar. Detta är faktiskt vad som hände med Brittney Griner, som släpptes i slutet av 2022 i en fångutväxling med USA mot den kontroversiella ryska vapensmugglaren Victor Bout. Washington förhandlar för närvarande om frigivningen av två amerikaner, journalisten Evan Gershkovich och före detta amerikanska marinsoldaten Paul Whelan, som sitter fängslade i Ryssland anklagade för spioneri. Västerländska tjänstemän beskriver anklagelserna som fabricerade.

Vanliga frågor (FAQ) baserat på huvudämnena och informationen i artikeln:

1. Varför greps den tyska mannen på flygplatsen i Sankt Petersburg?
En 38-årig tysk man har gripits på Sankt Petersburgs flygplats efter att ryska tulltjänstemän hittade cannabisberikade gummibjörnar i hans bagage. Han misstänks för narkotikasmuggling och kan dömas till upp till sju års fängelse.

2. Vad hittade gränsvakterna i mannens bagage?
Gränsvakterna hittade cannabisberikade gummibjörnar i mannens bagage.

3. Varför greps mannen samtidigt som det pågick diskussioner om en fångutväxling mellan Washington och Kreml?
Gripandet sker samtidigt som det pågår diskussioner om en möjlig fångutväxling mellan Washington och Kreml. Moskva hoppas kunna förhandla fram frigivningen av en rysk medborgare som sitter fängslad i Tyskland för mord.

4. Vilka länder förbjuder cannabisgodis och andra “edibles”?
Cannabisgodis, tillsammans med andra så kallade “edibles”, är förbjudet i vissa europeiska länder, inklusive Tyskland och Storbritannien.

5. Varför använde mannen cannabisgodis på flygresor?
Mannen hade köpt cannabisgodisarna i Tyskland, där de kan användas i medicinska syften, och uppgav att han använde dem på långa flygresor för att hjälpa honom att sova.

6. Vad hände med den amerikanska basketspelaren Brittney Griner?
Den amerikanska basketspelaren Brittney Griner greps i februari 2022 för narkotikasmuggling efter att en liten mängd cannabisolja hittades i hennes handbagage på en flygplats i Moskva. Hon dömdes till nio års fängelse men släpptes senare i en fångutväxling med USA.

7. Vilka amerikaner sitter fängslade i Ryssland för närvarande?
För närvarande sitter journalisten Evan Gershkovich och före detta amerikanska marinsoldaten Paul Whelan fängslade i Ryssland anklagade för spioneri. Västerländska tjänstemän beskriver anklagelserna som fabricerade.

Definitioner av viktiga termer/jargong:

1. Cannabisberikade gummibjörnar: Gummibjörnar som innehåller cannabis eller cannabisextrakt, vanligtvis använda för medicinska eller rekreativa ändamål.

2. Narkotikasmuggling: Olaglig transport eller illegal handel med narkotiska substanser över nationella gränser.

3. Psykoaktiv substans: En kemisk substans som påverkar hjärnans funktion och kan ha effekt på humör, känslor och perception.

4. Fångutväxling: En överenskommelse mellan två länder att utbyta fångar som en del av diplomatiska förhandlingar eller för att uppnå politiska mål.

Föreslagna relaterade länkar:

www.svd.se (Svenska Dagbladet)
www.dn.se (Dagens Nyheter)