Sweethearts: En kärlekshistoria om godis

Varje år ges hundratals miljoner hjärtformade sockergodisar med tryckta meddelanden som “Be Mine” och “Kiss Me” till sweethearts av deras beundrare på Alla hjärtans dag. Dessa ikoniska godisar, lämpligt kallade Sweethearts, har funnits i över ett sekel och är fortfarande en av februaris mest igenkända sötsaker i butikshyllorna och på mellanstadiets alla hjärtans dag-lådor.

Dessa konversationhjärtan har både älskare och haters, liknande det polariserande godisfotot på Halloween eller lika delade påskkycklingar. Deras ursprung dateras tillbaka till 1860-talet.

Här är en kort historik om Sweethearts-godisarna:

Det började med en apotekare i Boston. Oliver Chase, en engelsk apotekare som emigrerade till Boston på mitten av 1800-talet, tillverkade apoteksdiabets tabletter bestående av en socker- och gummideg blandad med medicinska ingredienser, enligt Smithsonian Magazine. Han tillverkade även dem utan medicin för att ätas som godis.

Med efterfrågan hög för dessa tabletter skapade Chase och fick patent på en tablett-klippningsmaskin år 1847. “Maskinen liknar en handvevad pastamaskin och stampade ut runda tabletter av sockerdegen. Dussintals likadana tabletter skulle komma ut på en gång,” sa Smithsonian Magazine.

Hans företag, Chase & Co., var föregångaren till familjen av företag som senare blev känt som New England Confectionery Company (NECCO).

På 1860-talet var Olivers bror, Daniel Chase, den första att trycka uttryck på hjärtformade godisbitar, enligt det Ohio-baserade företaget Spangler Candy Company, som senare förvärvade några av NECCOs kända varumärken år 2018.

Daniel Chase uppfann en maskin som pressade en filtvals fuktad med röd vegetabilisk färg mot en tryckform, vilket stämplade uttrycken på hjärtana, sa företaget.

De tryckta hjärtana delades ursprungligen ut på fester och bröllop.

År 1902 skapades varumärket Sweethearts godis, med ursprungliga uttryck som fortfarande är populära i dag, inklusive “Be Mine” och “Kiss Me”.

Under de följande årtiondena fortsatte Sweethearts att växa i popularitet. Varumärket började uppdatera uttrycken på konversationhjärtana på 1990-talet – pensionerade vissa och lade till andra, enligt Spanglers historia över godiset. Den första nya frasen, “Fax Me,” fick stor uppmärksamhet från Sweethearts fans, sa företaget. Sweethearts började få massor av förslag från fansen och fortsatte att lägga till nya fraser för att spegla kulturen, som “Text Me,” “LOL” och “Bestie”.

År 2009 debuterade NECCO en ny serie Sweethearts till ära för filmserien “Twilight”, som släpptes första gången sent 2008. Godisarna inkluderade fraser som “Bite Me,” “Bedazzle” och “Live 4 Ever”.

Sweethearts var ett av de kända varumärkena som förvärvades av Spangler Candy Company 2018 efter att NECCO ansökte om konkurs. Varumärket för godiset släpptes på nytt år 2020.

Sweethearts är ett av de sällsynta varumärkena älskade av flera generationer.

För att hålla traditionen vid liv sa Spangler i år att de vill uppmuntra “förvirrade singlar” överallt genom att släppa en begränsad utgåva av “Situationship Box” förra månaden, vilken snabbt sålde slut. Lådorna innehåller suddiga, feldruckna godisbitar “som är lika svåra att läsa som relationer för Gen Z”.

Spangler Candy Company, med huvudkontor i Bryan, Ohio, står även bakom andra godisar som Dum Dums, Necco Wafers, Bit-O-Honey, Starburst Pops och Spangler Circus Peanuts.

Denna artikel rapporterades från Cincinnati.

En FAQ-sektion baserad på huvudämnena och informationen som presenteras i artikeln:

Vad är Sweethearts-godisarna?
Sweethearts-godisarna är hjärtformade sockergodisar med tryckta meddelanden som “Be Mine” och “Kiss Me”. De har funnits i över ett sekel och är populära på Alla hjärtans dag.

Vem tillverkade de första Sweethearts-godisarna?
Apotekaren Oliver Chase i Boston tillverkade de första godisarna på 1800-talet. Han skapade en maskin för att klippa ut tabletter av sockergodis och tryckte sedan uttryck på hjärtformade godisbitar.

Vad betyder NECCO?
NECCO står för New England Confectionery Company, som var föregångaren till Sweethearts-godisarna. De förvärvades senare av företaget Spangler Candy Company år 2018.

Vilka uttryck fanns på de ursprungliga Sweethearts-godisarna?
De ursprungliga uttrycken på Sweethearts-godisarna inkluderade “Be Mine” och “Kiss Me”. Senare uppdaterades uttrycken på 1990-talet för att inkludera nya fraser som “Text Me” och “LOL”.

Vilka varumärken ägs av Spangler Candy Company?
Spangler Candy Company äger flera varumärken, inklusive Sweethearts, Dum Dums, Necco Wafers, Bit-O-Honey, Starburst Pops och Spangler Circus Peanuts.

Suggested related links:
1. Spangler Candy Company
2. Dum Dums
3. Necco Wafers
4. Bit-O-Honey
5. Starburst Pops
6. Spangler Circus Peanuts