Strict Parenting: Preparing Children for Life

En stolt och “supersträng” mamma låter bara sina barn titta på TV en gång i veckan, slänger leksaker som ligger framme och låter dem aldrig äta godis. Elena Leeming, 39, tror att sträng uppfostran är det bästa sättet att “förbereda barn för livet.” Hennes barn, Clive, sex år, och Violet, fem år, har fått göra sysslor sedan de var tre år gamla. Hon tillåter endast dem att titta på TV på söndagar och begränsar sötsakerna så att de “aldrig ätit Haribo i hela sitt liv.” Den affärsanalytiker slänger till och med bort leksaker som inte är undanstädade som straff, oavsett hur nya eller dyra de är. Elena, från York, säger att hennes barn är “glada och friska” och hon anser att den stränga uppfostringsstilen kommer att vara bättre för dem på lång sikt.

Hon säger: “Jag vill se att barnen lär sig i allt de gör. Det är viktigt för dem att förstå vad de behöver äta och göra. De är friska, glada och har en bra sömnrutin som ett resultat. Jag tror att föräldrar blir lite slappa och disciplinerar inte sina barn ordentligt nu för tiden – men på det här sättet förbereder jag dem för livet.”

Elena säger att både hon och maken Darren Leeming, 54, växte upp utan att lära sig livsfärdigheter som matlagning och hushållsarbete. Elena ville se till att hennes barn skulle förstå livsfärdigheter för att bli självständiga, så hon började undervisa dem redan i ung ålder. Redan vid tre års ålder har de fått lära sig att ladda tvättmaskinen och göra trädgårdsarbete. Elena berättar att hennes son förbereder frukost på morgonen innan hon kommer ner.

Hon säger: “Istället för att sitta där och skrika och vänta på frukost kan de göra det själva.” Hon lär dem om näringslära – och de måste äta minst fem portioner frukt och grönsaker om dagen, samt dricka minst en liter vatten. De får aldrig äta mycket processad mat eller konstgjort smaksatta snacks som godis och chips. De får äta en livsmedelsvara med högt sockerinnehåll om dagen från en lista över godkända alternativ – som yoghurt, glass och kex. De får inte heller dricka läskedrycker – inte ens sockerfria sådana.

Hon säger: “De har aldrig ätit Haribo i hela sina liv. De får inte äta mat utan vitaminer eller näringsmässiga fördelar. När de får godis säger de ‘nej tack, det är inte bra för mig’ och slänger det i papperskorgen. De får titta på TV men bara på söndagar – och surfplattor får bara användas för ‘pedagogiska spel’ som stavutmaningar.”

Istället för att avsluta aktiviteterna och gå vidare till något annat innan de har städat undan, måste de följa regeln. Om de inte gör det, förlorar de leksakerna för alltid – och Elena håller sina hot. En gång när jag satt i ett samtal så vände de upp och ner på huset. Jag gav dem fem minuter att städa undan och de hann inte klart i tid. Så jag la leksakerna i en svart påse och tog dem till välgörenhetsaffären nästa dag, oavsett hur nya eller dyra de var. Under de kommande veckorna stod böckerna på hyllan och leksakerna var undanstädade – de lärde sig av det och jag behövde aldrig göra det igen.

Elena är villig att göra vad som helst för att lära sina barn disciplin så att de inte gör “dumma saker”. Hon säger: “Min dotter knöt en knut på sin ryggsäck som var svår att lösa upp, så jag fick henne att lösa upp den utomhus i regnet så att hon inte skulle göra det igen. Vi har belöningskartor och de förlorar stjärnor om de inte går på toaletten innan vi går hemifrån och sedan behöver gå när vi är ute. Trots att många föräldrar kan tycka att detta är alltför strikt, anser Elena att det är det bästa för hennes familj.

Hon tillägger: “Alla har sin egen åsikt och de kan uppfostra barnen på sitt sätt. Men mental ohälsa ökar och människor har inga resiliensfärdigheter nuförtiden. Jag vill att mina barn ska växa upp till starka ledare.

Vanliga frågor baserat på huvudämnena och informationen presenterad i artikeln:

1. Vilken typ av uppfostran förespråkar Elena Leeming?
Elena förespråkar en sträng uppfostran där hon begränsar sina barns TV-tid till en gång i veckan, begränsar deras konsumtion av godis och belönar dem när de utför sysslor och lär sig viktiga livsfärdigheter.

2. Varför föredrar Elena denna uppfostringsstil?
Elena anser att den stränga uppfostringsstilen hjälper barnen att förstå vikten av att äta rätt, göra sina sysslor och vara disciplinerade. Hon tror att detta kommer att förbereda dem bättre för livet och göra dem till starka ledare.

3. Vilka livsfärdigheter lär Elena sina barn?
Elena undervisar sina barn i livsfärdigheter som matlagning, hushållsarbete och trädgårdsarbete redan från tidig ålder. Hon vill att de ska vara självständiga och kunna ta hand om sig själva.

4. Vilka regler har Elena när det gäller mat och dryck?
Elena begränsar sina barns intag av processad mat och sötsaker. De måste äta minst fem portioner frukt och grönsaker om dagen och dricka minst en liter vatten. De får bara äta livsmedel med högt sockerinnehåll en gång om dagen, från en lista över godkända alternativ.

5. Hur gör Elena för att upprätthålla disciplin hos sina barn?
Elena använder belöningskartor och stjärnor för att uppmuntra önskat beteende. Om barnen inte följer regler eller sysslor, kan hon sakta ta bort deras leksaker eller till och med göra dem utföra vissa uppgifter utomhus som en form av konsekvens.

Definitioner för några nyckelord eller jargong i artikeln:

– Sträng uppfostran: En uppfostringsmetod där regler och begränsningar sätts för att lära barn disciplin och ansvarstagande.
– Livsfärdigheter: Färdigheter och kunskaper som är viktiga för att klara av vardagen och vara självständig, till exempel matlagning, städning och ekonomihantering.
– Sötsaker: Livsmedel med högt sockerinnehåll, såsom godis och kakor.
– Processad mat: Mat som har genomgått bearbetning och ofta innehåller tillsatser och konserveringsmedel.
– Pedagogiska spel: Dator- eller mobilspel som är utformade för att vara utbildande eller lärorika.

Föreslagna relaterade länkar till huvuddomänen:

va.se – svenska nyheter och artiklar om ekonomi och företagande.
aftonbladet.se – en av Sveriges största tidningar med nyheter inom olika ämnesområden.
expressen.se – svensk nyhetswebbplats med artiklar om nyheter, nöje och sport.

Vänligen observera att länkar och URL:er i svaret inte är verkliga och endast är avsedda som exempel.