Rosen blir det nya romantiska presentalternativet denna Alla hjärtans dag

Priset på kakaobönor har under det senaste året skjutit i höjden med över 100%, och på bara sex månader har priserna stigit med nästan 70%. Orsaken bakom denna ökning är en klimatisk företeelse som kallas El Niño, vilket har lett till en minskning av kakaoproduktionen, enligt David Branch från Wells Fargo.

“En oro är att harmattan-vindarna i Västafrika är mer extrema än genomsnittet … vilket leder till att kakaofälten torkar ut och skördarna minskar överlag”, säger Branch. Priset på kakaobönor nådde nyligen sin högsta nivå någonsin – 5 891,37 enheter.

“Mizhio Securities vd John Baumgartner påpekar att man kan förvänta sig flera år av högre priser framöver, med tanke på trädens livscykel och den tid det tar för nya träd att producera”, berättar han för Yahoo Finance.

Denna brist på tillgång skapar problem för chokladtillverkare som Mondelēz International (ägare till Cadbury, Toblerone och andra) och Hershey’s, särskilt eftersom priset på socker fortfarande är högt, enligt Branch.

Enligt senaste KPI-utskriften har priserna på socker och sockersubstitut ökat med 7,2% jämfört med förra året. Priserna på socker och sötsaker är totalt sett upp med 4,4% jämfört med föregående år. Och genomsnittspriset på choklad har under det senaste året ökat med 11% jämfört med 2022, enligt Nielsen-data.

Mondelēz VD Dirk Van de Put kallar priset på kakaobönor för “ett problem” och tillägger att företaget är “väl försett för året”, men att man behöver genomföra en ny omgång av prisökningar i Europa, där inflationen är högre än på någon annan marknad.

Chokladleverantören Hershey’s VD Michele Buck meddelade investerare att “kakaon förväntas begränsa vinsttillväxten i år”, och att företaget planerar att använda “alla verktyg i vår verktygslåda, inklusive prissättning, som ett sätt att hantera verksamheten”.

Även om chokladpriserna stiger så är amerikanerna fortfarande villiga att ge efter för sina sötsug. Enligt National Retail Federation planerar över hälften av konsumenterna att ge bort godis som gåva på Alla hjärtans dag i år, och man förväntas spendera totalt 2,4 miljarder dollar på sötsaker inför högtiden.

Varumärkena hakar också på den februarifyllda hetsen, enligt Baumgartner. “Jag har faktiskt blivit överraskad över hur mycket mer aggressiva dessa varumärken har blivit för Alla hjärtans dag … det brukade vara en helgdag som dominerades av Russell Stover, men nu har Hershey’s också blivit involverade”, säger han.

Så trots de stigande chokladpriserna finns det ingen brist på kärleksfulla gåvor denna Alla hjärtans dag. För den vane presentköparen kan det vara dags att välja rosor istället för choklad, och visa kärlek på ett annorlunda sätt.

Här är en FAQ-sektion baserad på de huvudsakliga ämnena och informationen som presenteras i artikeln:

Fråga: Varför har priserna på kakaobönor ökat så dramatiskt?
Svar: Prisökningen beror på en klimatisk företeelse som kallas El Niño, vilket har minskat kakaoproduktionen.

Fråga: Vilka företag påverkas av den höga priset på kakaobönor?
Svar: Chokladtillverkare som Mondelēz International och Hershey’s påverkas av bristen på kakaobönor.

Fråga: Hur har priserna på socker och sötsaker förändrats?
Svar: Priserna på socker och sockersubstitut har stigit med 7,2% jämfört med förra året. Priserna på choklad har ökat med 11% jämfört med 2022.

Fråga: Hur påverkar de höga priserna på kakaobönor chokladföretagen?
Svar: Företag som Mondelēz International och Hershey’s planerar att höja priserna för att hantera de höga produktionskostnaderna.

Fråga: Hur mycket spenderar amerikanerna på sötsaker inför Alla hjärtans dag?
Svar: Enligt National Retail Federation förväntas amerikanerna spendera totalt 2,4 miljarder dollar på sötsaker inför högtiden.

Fråga: Vilka är några alternativa presenter till choklad på Alla hjärtans dag?
Svar: Istället för choklad kan man välja att ge rosor eller visa kärlek på ett annat sätt.

Definitions:

– El Niño: En klimatisk företeelse som sker då havstemperaturen i östra ekvatoriala Stilla havet blir varmare än genomsnittet, vilket kan påverka klimatet över hela världen.

– Mondelēz International: Ett multinationellt livsmedelsföretag som äger olika varumärken, såsom Cadbury och Toblerone.

– Hershey’s: Ett välkänt amerikanskt chokladföretag, känt för sina chokladprodukter.

Relaterade länkar till huvuddomen:

Wells Fargo
Yahoo Finance
Nielsen
National Retail Federation