Lokala företagare kämpar för att hantera stigande kostnader

En företagare i östra Belfast säger att han har tagit ett extraknäck som lastbilschaufför för att hålla sin godisaffär igång. Kris Fisher säger att de stigande kostnaderna tvingade honom att dra sig tillbaka från sin heltidsroll i företaget för att tjäna mer pengar på annat håll.

De senaste inflationsdata släpptes i onsdags och visar att priserna steg med 2,3% fram till april, den lägsta siffran sedan september 2021. Inflationsnivån har sjunkit betydligt sedan den nådde 11,1% i oktober 2022, vilket var den högsta nivån på 40 år.

Men detta betyder inte att priserna på varor och tjänster generellt sett sjunker, det betyder bara att de stiger i långsammare takt.

Företag som Aunt Sandra’s Candy Factory, som ägs och drivs av Kris Fisher, upplever fortfarande svåra tider. Kris Fisher säger att hans partner Claire nu driver godisfabriken medan han kör lastbil två dagar i veckan.

“Det är inte idealiskt men jag är lyckligt lottad att ha den möjligheten… Jag kan åka iväg och tjäna pengar till vårt hushåll samtidigt som jag håller våra anställda sysselsatta här”, säger han.

Aunt Sandra’s Candy Factory är ett familjeägt företag som Kris Fisher tog över för fyra år sedan. De tillverkar och säljer alla typer av sötsaker, från fudge till macarons till choklad.

Priset på socker steg med 14,2% och priset på choklad med 9,2% mellan mars 2023 och mars 2024 enligt Agriculture and Horticulture Development Board.

Det är två nyckelingredienser för de produkter som Kris Fishers företag tillverkar, och han säger att han inte har sett några bevis på att inflationen minskar.

“Om något, så fortsätter priserna på till exempel vår choklad att öka. Nyligen har det ökat med över 50%. Jag ser ingen nedgång inom mitt verksamhetsområde”, säger han.

Han försöker skära ner kostnaderna så mycket som möjligt för att undvika att föra över prisökningar till kunderna.

“Vi kämpar fortfarande”, säger han. “Vi kommer bara att fortsätta så bra vi kan och se om vi kan ta oss igenom, men jag är nog inte alltför optimistisk för tillfället, om jag ska vara ärlig.”

Trots nedgången i inflationen ligger den fortfarande över Bank of Englands mål på 2%.

Andra småföretagare är optimistiska och tror att nedgången i inflationen kommer att hjälpa dem att “överleva stormen”. James Small, medägare till Shimna Café i Newcastle, County Down, säger att tiden efter coronapandemins start 2021 var en “kaotisk” period där människor inte kunde förutspå om deras priser skulle stiga.

James Small säger att hans priser håller sig stabila för tillfället, men att han är optimistisk inför framtiden.

“Vi har klarat oss genom stormen och hittills har vi klarat oss bra”, säger han. “Jag tror att allt kommer att bli bättre snarare än senare.”

En FAQ-sektion baserad på de huvudsakliga ämnena och informationen i artikeln:

1. Vad är anledningen till att Kris Fisher tog ett extraknäck som lastbilschaufför?
Kris Fisher tog ett extraknäck som lastbilschaufför för att hålla sin godisaffär igång på grund av de stigande kostnaderna.

2. Hur har inflationsnivån förändrats sedan oktober 2022?
Inflationsnivån har sjunkit betydligt sedan oktober 2022, då den nådde 11,1%, och i april 2024 låg den på 2,3%.

3. Vad innebär det att priserna stiger i långsammare takt?
Att priserna stiger i långsammare takt betyder att de fortfarande ökar, men inte i samma höga tempo som tidigare.

4. Hur påverkar inflationen Aunt Sandra’s Candy Factory?
Som ägare till Aunt Sandra’s Candy Factory upplever Kris Fisher fortfarande svåra tider, trots nedgången i inflationsnivån. Han kör lastbil två dagar i veckan för att bidra till hushållets inkomst och hålla sina anställda sysselsatta.

5. Vilka produkter tillverkar Aunt Sandra’s Candy Factory?
Aunt Sandra’s Candy Factory tillverkar och säljer olika typer av sötsaker, inklusive fudge, macarons och choklad.

6. Hur har priset på socker och choklad förändrats?
Enligt Agriculture and Horticulture Development Board har priset på socker ökat med 14,2% och priset på choklad ökat med 9,2% mellan mars 2023 och mars 2024.

7. Har Kris Fisher sett några bevis på att inflationen minskar inom hans verksamhetsområde?
Nej, Kris Fisher säger att han inte har sett några bevis på att inflationen minskar inom hans verksamhetsområde. Priserna på choklad fortsätter att öka, vilket påverkar hans företags kostnader.

8. Vad gör Kris Fisher för att undvika att föra över prisökningar till kunderna?
Kris Fisher försöker skära ner kostnaderna så mycket som möjligt för att undvika att föra över prisökningar till kunderna.

9. Vad är Bank of Englands mål för inflationen?
Bank of Englands mål för inflationen är 2%, och trots nedgången ligger den fortfarande över detta mål.

10. Hur ser James Small, medägare till Shimna Café, på framtiden?
James Small är optimistisk inför framtiden och tror att nedgången i inflationen kommer att hjälpa småföretagare att överleva och att allt kommer att bli bättre.

Definitions:
– Inflation: En ökning av genomsnittliga priser över tid, vilket minskar köpkraften.
– Lastbilschaufför: En person som kör en lastbil för att transportera gods.
– Hushåll: En persons eller en grupps totala inkomst och utgifter.
– Sötsaker: Godis och andra liknande produkter som är söta och ofta konsumeras som snacks.

Suggested related links to main domain:
Aunt Sandra’s Candy Factory
Shimna Café