Kärlek runt om i världen: En titt på olika Valentine’s Day traditioner

Kärlek är en universell tema som firas runt om i världen på olika sätt. Och visst kan man säga att Valentine’s Day är en av de mest romantiska högtiderna som existerar. Men det är inte bara i den traditionella rosor och choklad-stilen som kärleken firas i olika delar av världen. Låt oss utforska några intressanta och unika traditioner som görs för att fira kärlek runt om i världen.

I Malaysia till exempel, på den sjunde dagen av den sjunde månaden i den kinesiska kalendern, skriver kvinnor sina telefonnummer på apelsiner och kastar dem i floden. De hoppas att den man de drömmer om kommer att plocka upp en av apelsinerna. Apelsinerna samlas ofta av fruktmarknadshandlare och säljs sedan på marknaden – telefonnummer och allt. Tänk dig en romantisk komedifilm som börjar med att en kille hittar en apelsin med ett “ring mig” på i sin matkasse?

I Brasilien firar de “Dia dos Namorados” (kärlekens dag) den 12 juni. På kvällen före högtiden skriver kvinnor namnen på olika personer de är attraherade av på små lappar. Vilket namn de väljer från högen nästa dag kommer att vara mannen de giftermålar sig med (eller åtminstone dejtar). Andra sydamerikanska länder firar “Dia del amor y la amistad” (kärlekens och vänskapens dag), där människor slumpmässigt tilldelas en partner som de ger en hemlig present till – precis som Secret Santa.

I Skottland har de en festlek för Valentine’s Day. Varje singel skriver sitt namn på en lapp som läggs i två hattar – en med mäns namn och en med kvinnors namn. Alla drar ett namn och paren bildas för kvällen. Eftersom det är osannolikt att namnen faktiskt matchar, måste mannen hålla sig till kvinnan som valde hans namn, oavsett vilket namn han plockade. Intressant.

I Frankrike hade de en nyfiken (numera förbjuden) tradition som hette “une loterie d’amour”, där singel män och kvinnor samlades i bostäder mittemot varandra. De skulle para ihop sig genom att ropa till varandra, och om mannen inte gillade sin valentin till slutet kunde han överge henne under dagen. På kvällen skulle de övergivna kvinnorna tillsammans bygga en brasa för att bränna bilder av och förbanna männen som hade förkastat dem. Till slut stängde den franska regeringen ner sedvänjan på grund av dess elakhet.

I Sydkorea ägnas den 14:e dagen av varje månad åt en kärlekens aspekt. Till exempel är maj Rosornas dag, oktober är Vinets dag och december är Kramens dag. Den 14:e februari ger kvinnor choklad till män, och den 14:e mars (även kallad “White Day”) ger män godis – inte choklad – till kvinnor. Personer som inte fick något på någon av dessa dagar träffas sedan den 14:e april, också känd som Black Day, för att äta nudlar med svarta bönor (jajangmyeon) och beklaga sin singelstatus. Genialt!

Det är fascinerande att se hur olika kulturer firar kärlek på sina egna sätt. Trots att Valentine’s Day har blivit en global tradition finns det ändå variationer och unika traditioner som gör firandet speciellt i olika delar av världen. Kärlek är verkligen en kraft som för oss samman och skapar så många vackra sätt att uttrycka vår kärlek för varandra.

En FAQ-sektion baserad på de huvudsakliga ämnena och informationen som presenteras i artikeln:

Fråga: Vilken är den traditionella dagen för att fira kärlek i Brasilien?
Svar: Den traditionella dagen för att fira kärlek i Brasilien är “Dia dos Namorados” (kärlekens dag) den 12 juni.

Fråga: Vad är “Dia del amor y la amistad”?
Svar: “Dia del amor y la amistad” är kärlekens och vänskapens dag som firas i flera sydamerikanska länder. Under denna dag tilldelas människor slumpmässigt en partner som de ger en hemlig present till.

Fråga: Vad är traditionen för singlar i Skottland på Valentine’s Day?
Svar: I Skottland har de en festlek där singlar skriver sina namn på lappar och bildar par genom att dra lappar ur två hattar – en med mäns namn och en med kvinnors namn. Därefter bildas paren för kvällen.

Fråga: Vad var den franska traditionen “une loterie d’amour”?
Svar: “Une loterie d’amour” var en tradition i Frankrike där singel män och kvinnor samlades mittemot varandra och parades ihop genom att ropa till varandra. Om mannen inte gillade sin valentin till slutet kunde han överge henne under dagen. Kvinnorna som övergavs skulle sedan bränna bilder av och förbanna männen på kvällen.

Fråga: Vad är Black Day i Sydkorea?
Svar: Black Day är den 14:e april i Sydkorea, där personer som inte fått någon present på Rosornas dag (14:e februari) eller White Day (14:e mars) träffas för att äta nudlar med svarta bönor och beklaga sin singelstatus.

Definitions:
– Kärlek: en stark känsla av tillgivenhet, passion och ömhet gentemot en annan person.
– Universell: gällande eller tillämpbar på alla människor eller saker över hela världen.
– Tradition: en handling eller praxis som överförts från generation till generation.
– Romantisk komedifilm: en filmgenre som kombinerar romantik och komedi.
– Gifta sig: ingå äktenskap.
– Dejta: träffa någon romantiskt och umgås med dem regelbundet.
– Sedvänja: en etablerad praxis eller tradition.
– Elakhet: handlingen att vara ondskefull eller illvillig.

Suggested related links:
edarling.se – en populär dejtingsajtdomän i Sverige.
reseguiden.se – en resesajt för att söka efter romantiska resmål runt om i världen.