Det är inte alltid lätt att hantera situationer där godis inte är något man uppskattar eller konsumerar. Dessa situationer uppstår oftast under högtider som Alla hjärtans dag, Halloween och påsk, när kollegor och grannar ofta ger ut små påsar med godis. Men vad gör man när man får godis av personliga skäl? Hur ska man regifta godiset utan att verka oartig?

Det är viktigt att komma ihåg att hemlighetsfullhet är en viktig faktor när det gäller att regifta. Den ursprungliga givaren bör inte få reda på att gåvan har givits vidare, och mottagaren bör inte få reda på att gåvan tidigare var tänkt för dig. Men om du börjar distribuera godis till andra, är du inte då en godismänniska som oavsiktligt bidrar till problemet?

Innan du bestämmer dig för att slänga godis i soporna som din enda artiga möjlighet, försäkrar Miss Manners dig om att små, ätbara gåvor – vi pratar inte om 5-punds, hjärtformade askar inslagna i röda rosetter – inte riktigt når upp till nivån av betydelsefulla presenter. Du har friheten att följa med regiftandet med ett öppenhjärtligt “Jag kan inte äta detta – vill du ha det?” Var bara beredd på att acceptera artigt om de svarar “Nej, tack, jag kan inte heller”.

Det är även viktigt att vara ärlig med dina vänner. Du behöver inte låtsas som att godiset är något du gav dem själv. Du kan förklara att du fått det som en gåva från någon annan, men inte kan äta det själv. Var ärlig och visa din uppriktiga vilja att se till att någon annan kan njuta av presenten istället.

Så nästa gång du befinner dig i denna kluriga situation, kom ihåg att vara artig och ärlig. Det är bättre att någon kan njuta av godiset än att det helt enkelt kastas bort.

Vanliga frågor och svar om regiftermålet av godis:

Fråga: Vad gör man när man får godis som man inte uppskattar eller kan äta?
Svar: Om du får godis av personliga skäl som du inte kan äta eller uppskattar, kan du regifta det till någon annan istället för att slänga det.

Fråga: Hur regifter man godis utan att verka oartig?
Svar: När du regiftar godis är hemlighetsfullhet viktigt. Den ursprungliga givaren bör inte få reda på att du har gett gåvan vidare och mottagaren bör inte få veta att gåvan tidigare var tänkt för dig.

Fråga: Kan man vara en bidragande faktor till problemet genom att distribuera godis till andra?
Svar: Om du börjar ge bort godis till andra kan du oavsiktligt bidra till problemet med överflöd av godis. Tänk på detta innan du regiftar.

Fråga: Vad gör man om godiset är en liten ätbar gåva?
Svar: Små, ätbara gåvor anses inte vara lika betydelsefulla presenter som exempelvis 5-punds hjärtformade askar inslagna i rosetter. Du kan vara öppenhjärtlig och säga “Jag kan inte äta detta – vill du ha det?” till en potentiell mottagare.

Fråga: Ska man vara ärlig med sina vänner om regiftermålet?
Svar: Ja, det är viktigt att vara ärlig med dina vänner. Du behöver inte låtsas som att godiset är något du gav dem själv. Du kan förklara att du fått det som en gåva från någon annan men inte kan äta det själv.

För mer information, besök följande hemsidor:

Svenska Maltd – En hemsida som erbjuder olika godisprodukter och recept.

Lakritsroten – En webbutik som specialiserar sig på lakritsprodukter från olika varumärken.
.