Höga kakaopriser pressar Hersheys vinsttillväxt 2024

Priserna på kakao har nått rekordnivåer och det amerikanska företaget Hershey, baserat i Pennsylvania, varnar nu för att vinsttillväxten 2024 kan påverkas negativt. Kakao futures priser har fördubblats det senaste året och nådde på fredagen en nivå av 5 874 dollar per metrisk ton. Dåligt väder i Västafrika har satt skörden på spel och lett till högre priser på kakao.

Analytiker från Citi beskriver prisökningarna som ovanligt stora och snabba. För många konsumenter är choklad något som kommer i fokus inför Alla hjärtans dag, men med oro kring inflation väljer många att vara mer återhållsamma och vara försiktiga med sin konsumtion, särskilt med stigande matpriser.

Hersheys VD, Michele Buck, försöker lugna konsumenterna genom att framhålla att företaget kommer att använda alla verktyg i sin arsenal, inklusive prissättning, för att hantera företagets verksamhet med de höga kakaopriserna. Företaget förväntar sig dock att resultat per aktie för helåret 2024 kommer att vara relativt oförändrade, delvis på grund av de högre kostnaderna för kakao och socker.

Marginalerna kan också komma att påverkas negativt, särskilt inom chokladsektorn.

“Eftersom kakao påverkar marginalerna mest, kommer chokladverksamheten att stå för den största delen av marginalpåverkan,” säger VD:n i Hershey, Steven Voskuil.

Hersheys aktie stängde på fredagen ner med 3.4%.

Hersheys vinstvarning illustrerar den pågående utmaningen för chokladföretag att hantera stigande råvarukostnader samtidigt som de försöker tillfredsställa konsumenternas efterfrågan på chokladprodukter. Framtiden kan bli tuff för företag som Hershey om de inte kan hitta strategier för att balansera kostnadsökningar med konsumenternas betalningsvilja.

Vanliga frågor och svar:
1. Varför har priserna på kakao nått rekordnivåer?
Priserna på kakao har nått rekordnivåer på grund av dåligt väder i Västafrika, vilket har påverkat skörden och lett till högre priser.

2. Hur har priserna för kakao futures förändrats det senaste året?
Priserna för kakao futures har fördubblats det senaste året och nått en nivå av 5 874 dollar per metrisk ton.

3. Hur beskriver analytiker prisökningarna?
Analytiker från Citi beskriver prisökningarna som ovanligt stora och snabba.

4. Hur påverkar höga kakaopriser Hersheys verksamhet?
Höga kakaopriser kan påverka Hersheys vinsttillväxt och marginaler negativt. Företaget kommer att använda olika verktyg, inklusive prissättning, för att hantera de höga kostnaderna för kakao.

5. Vilken effekt kan detta ha på chokladindustrin?
Chokladsektorn kan också påverkas negativt av de högre råvarukostnaderna, vilket kan påverka marginalerna.

6. Kommer chokladföretagen att kunna möta konsumenternas efterfrågan på chokladprodukter med de högre priserna?
Det kan vara en utmaning för chokladföretag som Hershey att hantera stigande råvarukostnader samtidigt som de försöker tillfredsställa konsumenternas efterfrågan. Om företagen inte kan balansera kostnadsökningar med konsumenternas betalningsvilja kan det bli tufft för dem i framtiden.

Viktig terminologi:
– Kakao futures – Ett finansiellt instrument som låter investerare spekulera om framtida prisrörelser för kakao.
– Marginaler – Skillnaden mellan intäkter och kostnader för ett företag, vanligtvis uttryckt som en procentandel av intäkterna.

För ytterligare information kan du besöka Hersheys webbplats: Hersheys