Det Ovanliga fallet med falsk reklam överraskar alla på kontoret

Två av de mest älskade maträtterna i Japan är sushi och manju (ångade bullar), men det är svårt att se dem kombineras som en enda rätt, med tanke på att den första betraktas som en hjärtlig måltid och den senare anses vara en söt dessert.
Så när vår reporter, Herr Sato, stötte på en produkt som kallas Sushi Manju vid Kitte Marunouchi shoppingkomplex nära Tokyo Station, blev han genast förvånad och undrade hur produkten kan se ut och smaka. Medan hans sinne försökte förstå kombinationen av sådana olika ändar av den kulinariska skalan, sträckte han sig ner i fickan och gav 648 yen (4,36 dollar) för att köpa produkten och ta den till kontoret för att testa smaken.
▼ Herr Sato köpte Sushi Manju vid Lawson närbutik vid Kitte Marunouchi.

I Japan är manju en populär traditionell konfektyr med en bulliknande textur på utsidan, tillverkad av mjöl, rispulver och bovete och en söt fyllning som röd bönpasta på insidan.
▼ Så vad i hela friden är Sushi Manju?

Förpackningen på lådan såg ut som vanlig sushi, men Herr Sato var inte riktigt säker på om detta var en korrekt representation av vad som låg inuti, särskilt eftersom den lilla texten i det nedre vänstra hörnet hade en ansvarsfriskrivning att detta var “en bild”.
Baksidan av förpackningen gav inte heller några ledtrådar, med bara några få rader som diskuterade “The Birth of Nigiri Sushi” (“nigiri” hänvisar till handformad sushi som den som visas på förpackningen).
”Sushi började ätas som nigiri sushi under Edoperioden. Eftersom skaldjur som fångades i “Edo-no-mae” (Tokyobukten) användes, kallades det för “Edomae Sushi”. Vid den tiden var matstånden väldigt populära i Edo, och Nigiri Sushi såldes från matstånden. De kärvänliga Edofolken var kända för att göra sushi på ett ögonblick. För närvarande anses kanji ”寿” (“kotobuki”) som används oftast i ”寿司” (“sushi”) ge lycka och det har blivit en typisk japansk maträtt.”

Herr Sato hade hört den vanliga teorin att människor från Edo (numera känd som Tokyo) ansågs vara kärvänliga i det förflutna, vissa säger att det berodde på bristen på kalcium i grundvatten, så det var intressant att finna att denna kärvänlighet påverkade sättet de gjorde sushi.
Han visste fortfarande inte om det hade något att göra med Sushi Manju, så han beslutade sig för att få lite hjälp från sina kollegor och lockade dem från deras arbete med frestelsen av gratis mat.

Herr Sato höll upp lådan med Sushi Manju framför sig och sa: “Jag har köpt en souvenir till er från Tokyo Station.”

Reporter Masanuki Sunakoma är relativt ny på kontoret jämfört med kollegan Go Hatori, som vet att tänka efter två gånger innan han accepterar gåvor från Herr Sato, så han böjde sig och log nöjt åt den omtänksamma gesten och sa: “Wow! Trots att du bor i Tokyo köper du fortfarande souvenirer på Tokyo Station.”

Så snart Masanukis händer rörde vid lådan, drog Herr Sato undan den. “Hej! Sluta ge mig känslösa komplimanger!”, sa han. “Du tror säkert att du kan äta gratis, eller hur? Men jag är inte en souvenirperson.”

▼ “Huh? Du är inte en souvenirperson?!?”

Herr Sato log busigt åt sina kollegor, som nu visste att han var ute efter att retas och berättade för dem: “Titta på det! Är ni inte nyfikna på vad som finns inuti? Kan ni föreställa er vilken typ av sushi manju är? Ni vet inte, eller hur? Så … gissa vad som finns inuti!”

Det var nu dags för en frågesport, och Go och Masanuki förstod att de skulle få jobba för sina bullar och skriva ner sina idéer om vad de trodde att Sushi Manju kunde vara.

En närmare titt på Gos idé avslöjade att han trodde att “sushitoppingen var tryckt på den ångade bollen” (“ネタがプリントしてある”).

Som det visade sig hade Herr Sato också skrivit ner sin egen idé och den matchade Gos perfekt, vilket fyllde honom med glädje över deras enhetliga tankestil.

Herr Sato:s skiss var betydligt enklare, ritad med en vanlig bläckpenna och pilar som visade på manju (“まんじゅう”) och tryckt sushitopping (“スシネタをプリント”).

Masanuki hade däremot högre förhoppningar om Sushi Manju och avslöjade sin idé att de skulle vara “ganska pålitliga” (けっこう忠実) till verkligheten.

När Go och Herr Sato berömde Masanuki för hans ritfärdigheter berättade han för dem att han använde en bild från internet som referens.

Nu när de tre hade gjort sina förutsägelser var det dags att öppna lådan och ta reda på vad som egentligen fanns inuti.

▼ Är du redo för det stora avslöjandet?

▼ Ta daaaaa!

Sushi Manju såg i slutändan ingenting ut som förpackningen, istället var det små bitstora bullar med bilder relaterade till sushi tryckta på dem.

▼ Herr Sato jublade: “Go och jag hade rätt!” när han visade upp lådan för kameran i glädje.

Men hans leende falnade snabbt när han tittade på innehållet och upptäckte att det inte bara var tryckt sushitopping på bullarna, utan oätliga föremål som gröna plastseparatorer, kända som “baran” på japanska.
Herr Sato oroar sig för att om utländska turister ser baran på bullen som en sushitopping, kan de missta den för en ätbar topping när de stöter på det i en riktig låda med sushi.

Vi är ganska säkra på att de flesta utländska besökare i Japan kommer att vara bekanta med baran och faktumet att den inte är ätbar, men Herr Sato har alltid våra utländska läsare i åtanke, så vi uppskattar hans omtanke.
Som alltid en kräsen kund säger Herr Sato att Sushi Manju kanske hade varit imponerande om de bara hade bilder av välkända sushitoppings, så att man kunde känna som om man åt Nigiri Sushi varje gång, men som en souvenir från Tokyo klagar han inte. De var söta och smakade fantastiskt, så tills de skapar manju som verkligen ser ut som sushi är han nöjd med att tugga på dessa bullar tillsammans med sina kollegor.

FAQ:

Q: Vad är manju?
A: Manju är en populär traditionell konfektyr i Japan med en bulliknande textur på utsidan, tillverkad av mjöl, rispulver och bovete med en söt fyllning som röd bönpasta på insidan.

Q: Vad är Sushi Manju?
A: Sushi Manju är en produkt som kombinerar egenskaperna hos sushi och manju. Istället för att vara en vanlig sushirätt är Sushi Manju små bitstora bullar med bilder av sushi tryckta på dem.

Q: Vad är baran?
A: Baran är gröna plastseparatorer som används för att skilja olika bitar av sushi åt. Det är inte ätbart.

Definitions:

– Manju: En populär traditionell konfektyr i Japan med en bulliknande textur på utsidan, tillverkad av mjöl, rispulver och bovete med en söt fyllning som röd bönpasta på insidan.
– Sushi: En japansk maträtt bestående av sushi ris som kombineras med rå eller tillagad fisk, skaldjur, grönsaker eller ägg.
– Nigiri sushi: En typ av sushi där fisk, skaldjur eller annat tillbehör placeras ovanpå en bit handformad ris.
– Edoperioden: En historisk period i Japan som sträckte sig från 1603 till 1868, då staden Edo (numera Tokyo) var huvudstad.

Suggested related links:
japan-guide.com – Japanese Sweets (Wagashi)
japan-guide.com – Sushi